Letos v lednu tak podpořili svými hlasy petici další a město opět přislíbilo, že jeden z požadovaných přechodů přes frekventovanou silnici, postaví ještě letos.

Na druhý musí nejprve zpracovat projektovou dokumentaci.

„Petice se tehdy sepsala, uspěli jsme a radnice nám slíbila, že se přechody vybudují. Měly být hotové nejpozději do konce ledna 2010. Ale nic se nedělo. Naopak za tu dobu přibylo bytových domů a i provoz je mnohem větší. Proto vznikla tato druhá petice o téměř dvou stovkách podpisů, žádající totéž. Zbudováním těchto dvou přechodů pro chodce dojde k omezení rychlosti aut na ulici Tomkova a tím se silnice stane bezpečnější pro všechny občany,“ informoval člen komise Městské části Hejčín a iniciátor petice Aleš Vánský.

Plánované přechody v Hejčíně

Aby to zase nevyznělo do prázdna

Vysvětlil, že jeden přechod by měl vyrůst ještě letos v křižovatce Tomkova – Dolní hejčínská, v blízkosti restaurace U žáby.

„To je pro nás zásadní. Druhý přechod bychom chtěli v blízkosti křižovatky Mrštíkova náměstí, ale tam je potřeba dořešit dopravní situaci. Nemusí být přesně tam, kde jsme jej v rámci petice vyznačili. Nebyli bychom proti, kdyby se udělal třeba o kousek dál, je to hodně využívaná silnice. Máme ale trochu obavy, aby to opět nevyznělo do prázdna. Jde o bezpečí lidí,“ pokračoval Vánský.

„Myslím, že přechod na ulici Tomkova uděláme ještě letos, nevidím v tom nějaký zásadní problém. Druhý je blíž k Mrštíkovu náměstí, místo, kde jej občané požadují, nevyhovuje předpisům pro bezpečnost silničního provozu. Proto jsme se rozhodli, že zadáme studii, která nám zpracuje vhodné umístění. Až bude hotová, vypravíme se na komisi Městské části Hejčín a s jejími členy záležitost probereme. Myslím si, že by studie měla být hotová ještě letos,“ uvedl náměstek primátora Ivo Vlach.

Bude z Hejčína autostráda kvůli opravě mostů?

Hejčínští doufají, že přechod v blízkosti Mrštíkova náměstí bude hotový brzy, nejpozději však do dvou let.

V roce 2014 by se mělo začít měnit nábřeží okolo řeky Moravy a měly by se budovat nové mosty na Komenského a Masarykově ulici.

Stavby ovšem zásadně zasáhnou do dopravy ve městě, přeruší hlavní dopravní tepny a obyvatelé Hejčína se obávají, že si řidiči budou zkracovat cestu právě jejich ulicemi.

„Obáváme se toho, že když se budou rekonstruovat mosty v rámci protipovodňový opatření, že řidiči budou jako objízdnou trasu volit Hejčín. Kdo bude směřovat do centra, pojede přes Lazce, okolo finančního úřadu, ale ti co se vydají ve směru do Mohelnice, Globus nebo Brno, ti pojedou naším směrem. Navíc od Černovírského mostu auta už teď jezdí poměrně hodně rychle,“ poznamenal Vánský.

Náměstek Vlach potvrdil, že by jedna z objízdných tras měla vést i přes Hejčín, zároveň však uvedl, že by neměla být tou nejvíc vytíženou.

„Podle mého laického soudu to není ta, která bude nejfrekventova­nější. Myslím si, že objízdná trasa bude řešená celým projektem. Bude jen dobře, když projekt přechodu budeme mít,“ doplnil Ivo Vlach.

„Budeme dál komunikovat s městem, s panem náměstkem. Celou záležitost ale budeme hlídat, aby z toho nesešlo, jako se to stalo poprvé,“ doplnil incicátor petice.

SOUVISEJÍCÍ: V Hejčíně přibudou dva nové přechody. Díky petici