Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Při čtvtečním vyhlášení vítězů v pražském showroomu Mercedes-Benz se olomoucká parta mladých nadšenců představila lanýži z čokolády a tvarůžky. Jak se k mimořádnému úspěch dopracovali, vysvětlil Deníku manažer restaurace Entrée David Konečný: „Vybíráme si lidi stejné krevní skupiny, kteří mají rádi gastronomii a přírodu. Na stěnách jsou vertikální zahrady, nic tu není umělé. Máme otevřenou kuchyň, kde je všechno vidět a slyšet. Když jsme před dvěma roky otvírali, chtěli jsme vytvořit originální a přívětivý prostor, kde bude pořád plno.“

To se olomouckým mistrům kuchyně a pohostinnosti podařilo. Možná i díky renomé šéfkuchaře Přemka Forejta, který dříve působil ve věhlasné brněnské restauraci Koishi fish & sushi a tři roky vařil v londýnské michelinské restauraci L'Autre Pied.

Právě on přesvědčil olomouckého investora, aby z Entrée nedělal steak house, ale restauraci, která bude zcela výjimečná i v republikovém měřítku.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií.

„Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer.

V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun.

Nabídku vítězných i dalších kuchyní můžete ochutnat během Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v 89 prestižních restauracích Maurerova výběru od 15. ledna do 28. února. Ceny degustací jsou v rozmezí od 250 do 600 korun.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Rozhovor s Pavlem Maurerem si přečtěte v sobotní příloze Deníku Víkend.