Droždínští však ani letos nezklamali a každoroční úkol přes platné restrikce splnili. Hrkali a klapali v přesně stanovených časech, i když jen po zahradách a dvorech u rodinných domů. Tradice, kdy jejich rámus nahradil kostelní zvonění, díky nim zase ožila.

Křížová cesta v Rudě nad Dlouhou Loučkou na Olomoucku, 2. dubna 2021
Křížová cesta lákala na Velký pátek zákazu navzdory. Kam na ni na Olomoucku

Zatímco ve většině obcí Olomouckého kraje kvůli protiepidemickým opatřením proti šíření koronaviru bylo ticho a rámus řehtaček ho nepřerušil, v Droždíně na Zelený čtvrtek a Velký pátek opět kluci i holky vyrazili. Sice jen na dvorky a zahrady, ale radost sobě i sousedům v této části Olomouce i letos udělali.

„Zapojilo se padesát až šedesát lidí, kluci, děvčata i dospělí. Dokonce je nás více než normálně, kdy chodí horňáci a dolňáci, party po patnácti dětech,“ popisoval Deníku koordinátor klapání a předseda komise olomoucké městské části Rostislav Hainc.

Ježíškovy Matičky - velikonoční zvyk z Olomoucka. Průvod z Bělkovic - Lašťan do Dolan
Průvodce Velikonocemi: co je Bílá sobota, proč se koupe venku a chodí klapači

Na Zelený čtvrtek i Velký pátek se neslo Droždínem hrkání v přesně stanovených časech. „Na Velký pátek v šest, ve dvanáct, ve tři a v šest večer. Naposledy zahrkáme zítra ráno v šest hodin,“ informoval Hainc.

Na Bílou sobotu večer se totiž opět rozezní zvony, které podle tradice na Zelený čtvrtek odlétly do Říma.