Zatím se bude jednat o symbolickou várku určenou pro zdravotníky, kteří se v nemocnicích starají o covid pozitivní pacienty.

První várka bude obsahovat 975 dávek vakcíny určených pro všechna zdravotnická zařízení v Olomouckém kraji, z toho necelých 400 převezme Fakultní nemocnice Olomouc pro svá covidová oddělení.

„Zájem o očkování evidujeme v naší nemocnici značný,“ sdělil v úterý Deníku mluvčí nemocnice Adam Fritscher s tím, že ve středu spustí nemocnice rezervační systém pro přihlašování zaměstnanců z řad zdravotníků.

Po lékařích a sestrách, kteří se starají o pacienty s nejtěžším průběhem infekce, by podle národní očkovací strategie měli přijít na řadu rizikové skupiny, zejména senioři v domovech pro důchodce a dalších zařízeních.

Olomoucké hejtmanství se v úterý obrátilo na pobytové a terénní služby v regionu, aby orientačně zjistilo, jaký mají klienti zájem o očkování, které je dobrovolné.

„Přesnější data bychom chtěli mít k dispozici v první polovině ledna,“ sdělil Deníku náměstek hejtmana Ivo Slavotínek, jenž má na starosti sociální oblast a záležitosti seniorů.

Předpokládá, že na očkování ohrožené skupiny by mohlo dojít nejdříve kolem poloviny ledna.

„V maximálním počtu, kdybychom vzali všechny klienty a všechny zaměstnance ve všech sociálních službách, tak jsme u počtu 12 tisíc lidí,“ počítal náměstek.

Každý si to zváží sám

Ředitel jednoho z největších domovů pro seniory v kraji, Domova seniorů Pohoda Chválkovice, odhaduje, že zájem o vakcínu bude.

„Máme zjistit, jaká bude poptávka u klientů a zaměstnanců, což uděláme. Pokyny už jsem dal. Každý si to zváží sám, očkování je dobrovolné,“ řekl Deníku Jiří Floder.

„Navíc je zatím kolem očkování stále hodně otazníků, například, jak to bude v případě těch, kteří prodělali koronavir, zda se očkovat, nebo ne,“ dodal ředitel olomouckého zařízení pro více než 330 klientů.

Úvodní dodávka vakcíny, která překročí hranice České republiky 26. prosince, čítá 10 tisíc dávek, což je zatím spíše symbolická várka.

Ilustrační foto
Trápí vás zdraví i o Vánocích? Tady je sváteční otevírací doba lékáren v kraji

Další se předpokládá ještě před koncem roku, následně pak každý další týden. V první dodávce vakcíny proti koronaviru přijde do Česka přibližně 320 tisíc dávek.

Kdo přijde na řadu po seniorech?

Po seniorech v pobytových službách by měli být od února očkováni ostatní senioři, chronicky nemocní lidé, dále se počítá s dalšími zdravotníky a pracovníky sociálních služeb. Následovat by měli zaměstnanci kritické infrastruktury, například policisté, hasiči, vojáci a pedagogové.

Vakcíny proti Covid-19 jsou léčiva, která brání vzniku onemocnění způsobeného novým koronavirem SARS-CoV-2 tím, že vyvolávají imunitní odpověď proti tomuto viru. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pondělí 21. prosince doporučila udělit vakcíně vyvinuté firmami BioNTech a Pfizer podmínečnou registraci. Evropská komise vzápětí tuto registraci schválila.

Česká republika má v současné chvíli objednány dávky pro cca 5,5 milionu obyvatel, v záloze je možnost objednat dávky pro dalších až 10,6 milionu osob. Očkování proti Covid-19 bude nepovinné a bezplatné.