Předpokládá, že výsledek dnešních komunálních voleb nezajistí suverenitu nikomu a je připraven k povolební spolupráci.

Podobně to vidí i jednička konkurenčního subjektu Lucie Menšová.

Neočekává zisk, který by kandidátku dlouholetého starosty dostal na lopatky.

„Jakou mám náladu? Určitě ne poraženeckou. Kampaň byla korektní a všichni cítíme, že žádná ze stran nezíská tolik, aby zastupitelstvo ovládla. Budeme muset spolupracovat a domlouvat se, ne na sebe vrčet," reagoval několik hodin před otevřením volební místnosti současný starosta a lídr Nezávislých Domašov.

„Uvidíme, jak uspějeme. Neočekávám, že bychom suverénně vyhráli," usmála se jednička Sdružení nezávislých kandidátů „Za lepší obec" Lucie Menšová.

Bylo to jako hon na čarodějnice

Vloni v sedmičlenném zastupitelstvu získalo sdružení kolem místních hasičů čtyři mandáty a kandidátka v čele s dlouholetým starostou tři.

Byli to právě lidé starosty, kteří nato mandáty složili.

Podle slov Ladislava Števanky složili mandát především kvůli štvavé kampani.

„Bylo to jako hon na čarodějnice. To, co mladí předváděli na sociálních sítích, kde padaly věty o zlodějích, to bylo nepřijatelné," popisoval starosta, který roky fungoval jako krizový manažer snažící se zvednout ode dna v dluzích se topící ves.

Poslední kapkou podle něj bylo, když konkurenční strana po volbách začala obcházet zastupitele z řad Nezávislých Domašov.

Účast se čeká vysoká

Jestli bude Ladislav Števanka v čele samosprávy pokračovat, nebo ho nahradí Lucie Menšová nebo někdo jiný ze sdružení „Za lepší obec", si nikdo netroufá tipovat.

„Nejde o moji perspektivu, ale o obec," reagoval Ladislav Števanka. „Po křesle starosty nesahám. Chceme změnu, ale uvidíme, jak vše dopadne," uvedla Lucie Menšová.

Účast v podzimních komunálních volbách v obci přesáhla 70 procent. Oba lídři odhadují, že tentokrát to bude méně.

„Nikdy v historii obce nebylo dvacet dva kandidátů. Uvidíme, kolik lidí projeví o volby zájem. Účast ale bude jistě vysoká," zamýšlel se Števanka. „Ale jistě menší oproti podzimním volbám," poznamenala Menšová.

Výsledky kolem půlnoci

Obřadní místnost obecního úřadu s volební urnou bude otevřena do 22 hodin a kromě Nezávislých Domašov, Sdružení nezávislých kandidátů „Za lepší obec" se o přízeň voličů utká nejmladší sdružení Šance pro všechny, které se zformovalo po loňských volbách.

Výsledky voleb by měly být zveřejněny kolem sobotní půlnoci.

„Musejí do Šternberku, což je půl hodiny, sčítání zabere nějaký čas, dříve než kolem půlnoci to zřejmě nebude. Uvidíme," odhadoval Peter Garláthy z olomouckého krajského úřadu, odkud v průběhu voleb vyjede kontrola, zda ve volebních místnostech probíhá vše, jak má.

V Olomouckém kraji v sobotu proběhnou nové komunální volby ještě v dalších šesti obcích: Teplicích nad Bečvou, Slatinkách, Mořicích, Hrušce, Kopřivné a Tvorovicích.