Společného jmenovatele však změna nabídky v historickém jádru krajského města nemá.

„Přijeli příbuzní z jižní Moravy a v sobotu večer jsme je chtěli pozvat do dobrého podniku v centru. U Anděla na Michalském návrší bylo zavřeno a když jsme chtěli zkusit Vilu Primavesi, u vstupu jsme se dočetli, že i tady byl provoz ukončen. Cestou jsme míjeli zavřeného Bakaláře, kam jsme kdysi taky chodili. Shodli jsme se, že zkusíme jistotu – Potrefenou husu – na dveře vylepili papír s nápisem „zavřeno"!" popisoval Karel Pospíšil snahu o hezký sobotní večer v kvalitním olomouckém podniku.

Pospíšilovi měli smůlu. Během půl roku v centru skončilo pět zavedených restaurací a oni natrefili na většinu z nich.

Jenže jde o hospody s letitou tradicí, stálou klientelou a předpokládanou kvalitou. Proč skončily, a některé definitivně, však nemá jednu společnou příčinu.

Anděl: Zvyšující se náklady a poloha

Provozovatel restaurace U Anděla v Hrnčířské ulici, která zavřela ve druhé polovině minulého roku, si postěžoval na vysoké provozními náklady, špatné parkování a polohu podniku mimo turisty a Olomoučany nejfrekventovanější část centra.

„I když nám majitel objektu maximálně vycházel vstříc, náklady na provoz v posledních letech rostly: energie, odvody a mzdy zaměstnanců. Své dělala i poloha, protože hodně lidí, kteří si chtějí dopřát slušnou večeři, odrazuje špatné parkování," vysvětloval Jiří Šmoldas.

V Hrnčířské ulici už vyhledávaný podnik nikdo neobnoví. Po zavření restaurace se majitel rozhodl přestavět objekt na penzion.

„Měl jsem odezvu hostů, že je zavření Anděla mrzí, ale rozhodl jsem se soustředit na podnik na Dolním náměstí," dodal provozovatel restaurace U červeného volka.

Některé nové otevřely

U Bakaláře a Potrefená husa fungovaly v nemovitostech patřících společnosti IES Moravia Real.

Zatímco na adrese v Opletalově ulici se zřejmě buduje, prostory U Bakaláře jsou mrtvé a za oknem je informace o nabídce k pronájmu.

„Ještě před dvěma třemi lety jsme tam chodili na obědy a někdy i na večeři. Měli vynikající kuchyni. Vedla to tam paní, co dříve vařila v Demontu, nemělo to chybu. Když jsme tam přišli jeden večer vloni v září, u stolu seděly servírky a jinak prázdno," vzpomínala Olomoučanka Monika Koutná.

V centru Olomouce v posledních měsících však zároveň pár uzavřených podniků znovu otevřelo.

Vloni uzavřenou Měšťanskou restauraci od ledna nahradila Riegrovka.

Otevřela Hanácká restaurace na Dolním náměstí, kdysi vyhlášený podnik s příjemnou atmosférou.

„Je to dobré místo a restaurace s tradicí. Hosté chodí a snažíme se jim nabídnout kvalitu, aby přišli znovu a doporučili nás. Jednoduché to však v tomto podnikání v centru Olomouce není. Konkurence je velká," uvedl provozovatel podniku Jaromír Cekota.

Největší problém? Neseženete kvalitní personál

Podle zkušeného restauratéra a majitele podniku na Horním náměstí Zdeňka Matěje se v pohostinství v centru neděje nic dramatického.

„Jedna restaurace skončí a jiná otevře," komentoval změny v posledních měsících.

„U Primavesi se měnil majitel, u Potrefené husy byl jiný problém s majitelem, z Anděla bude penzion," ukázal dokonalý přehled o dění v branži, v níž se pohybuje desítky let.

Otevřít si podnik bez předchozích zkušeností v oboru dnes nikomu nedoporučuje.

„Je to sebevražda," varoval lapidárně.

„Kdo je naivní, jde do toho, po jisté době zkrachuje. V čem jsou základní problémy? Nesežene kvalitní personál, dělá to většinou jen pro peníze a nemá k oboru citový vztah. V gastronomii nemůže mít úspěch ani ten, kdo se bude dívat na hodinky a jezdit na dovolenou," vypočítával podnikatel, jehož rodina roky působí v oboru a jak sám s nadsázkou vzpomíná: v hospodě se narodil.

Odhaduje, že v pohostinství bude brzy ještě hůře. Ti, kteří dnes přežívají, podle jeho mínění padnou po zavedení elektronické evidence tržeb.

„Čtyřicet až padesát procent restaurací skončí, to je můj odhad. Nebudou schopni to udržet," uzavřel Zdeněk Matěj.