Zastupitelstvo si minulý týden na svém ustavujícím zasedání zvolilo radu složenou z nové trojkoalice komunistů, sociálních demokratů a zástupců Hnutí za zodpovědný rozpočet a oddlužení města Moravský Beroun.

Zelenou tak překvapivě nedostala původní trojkoalice Strany pro otevřenou společnost, občanských demokratů a Hnutí za zodpovědný rozpočet, která už měla podepsanou koaliční smlouvu.

„Situaci nechci příliš komentovat. Spoléhala jsem na to, že když už je to podepsané, tak dohoda dopadne, výsledek je jiný. Nechci vyhrocovat situaci, snad to bude pro město dobré,“ reagovala lídryně vítězné SOS Miroslava Šestáková, která se původně měla stát novou šéfkou radnice.

Nakonec tento post připadl jiné ženě, Zdence Szukalské. KSČM, jejíž kanditátku jako bezpartijní vedla, skončila ve volbách na druhém místě.

Zdenka Szukalská, starostka Moravského Berouna
FOTO: www.morberoun.cz

Podle nové starostky Moravského Berouna došlo během koaličních jednání ke dvěma důležitým zvratům. Nejprve se vážně jednalo o široké koalici, v níž by měla každá z pěti stran své zastoupení v radě.

„První změna nastala, když se tři strany dohodly na spolupráci jen mezi sebou. Druhá pak vyústila v dnešní spolupráci KSČM, sociální demokracie a Hnutí za oddlužení města Moravský Beroun,“ vysvětlila Szukalská.

Právě posledně jmenované uskupení se rozhodlo vyvolat nová jednání, která nakonec přinesla vznik nové radniční vlády.

Podle lídra sdružení Petra Otáhala, který se stal díky novému koaličnímu aranžmá místostarostou, byl důvodem k novým jednáním fakt, že se jména radních předčasně dostala na veřejnost.

„Domluvili jsme se, že občané budou seznámeni s novým složení rady až na ustavujícím jednání zastupitelstva. To bylo porušeno,“ tvrdí Otáhal.

Starostka: KSČM má dobrou odezvu u občanů

Moravský Beroun se stal jediným městem na Olomoucku, kde post šéfa radnice získali komunisté.

„KSČM má ve městě dobrou odezvu u občanů. To je patrné i z volebního výsledku, skončili jsme těsně druzí,“ připomíná starostka.

„Komunální politika však není tolik o stranách, ale hlavně o lidech. Programy všech kandidujích stran si ostatně byly navzájem velmi podobné. Společným zájmem KSČM a našich koaličních partnerů je mít nezadlužené prosperující město,“ řekla Szukalská s tím, že jí nebude dělat problém spolupracovat i s opozičními zastupiteli, s nimiž se většinou osobně zná.

Starostka v tomto volebním období ovšem zažívá svoji politickou premiéru.

Hnutí za zodpovědný rozpočet v radě kromě místostarosty reprezentuje ještě Rudolf Žaloudek. Dalšími členy rady jsou Václav Polcer (KSČM) a Jan Hicz (ČSSD). Koalice má v patnáctičlenném zastupitelstvu devět mandátů.

Prioritou je teď podle vedení radnice sestavení rozpočtu.

„Základní verze byla předběžně navržená minulým vedením radnice. S tím budeme pracovat a zohledňovat také požadavky dalších skupin a neziskových organizací. Prioritou je pro nás vytvoření finanční rezervy do příštího roku. Po ukončení výstavby náměstí a výchovně vzdělávacího centra je teď naším cílem výstavba tělocvičny u základní školy, aby žáci nemuseli přecházet za výukou půl kilometru,“ nastínil nejbližší záměry radnice místostarosta Otáhal.