Že se může věc dostat k soudu, zaznělo v květnu v sále obecního úřadu v Bouzově. Tehdy se tam konalo veřejné projednání nařízení při posuzování záměru otevřít lom. Místní svou pohrůžku dodrželi.

„Napadli jsme stanovení dobývacího prostoru, které je podle nás protiprávní. Právníci nám řekli, že je to schůdné. Od báňského úřadu dostali těžaři povolení dřív, než bylo hotové vyhodnocení vlivů na životní prostředí neboli EIA," uvedl předseda Spolku Holý vrch Martin Koukal, kde vidí legislativní pochybení.

Právě souhlas s vlivem na prostředí firma v létě od krajského úřadu nedostala. Bouzovští se společnost snaží připravit také o stanovení dobývacího prostoru Hvozdečko.

„Povolení jim zůstalo a mohou s ním třeba za pět let podávat další žádost. Víme, že to neproběhlo tak, jak mělo. Tím se bráníme a uvidíme. Na Nejvyšší státní zastupitelství to doputovalo asi před dvěma měsíci," odhadoval Martin Koukal.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý podání žaloby potvrdil. „Kdy bude nařízeno jednání, nám není známo. Rozhodnutí lze očekávat do dvou až tří let. Pokud krajský soud žalobě vyhoví, věc se vrací obvodnímu báňskému úřadu k novému rozhodnutí. Bez verdiktu o stanovení dobývacího prostoru nelze o těžbě vůbec uvažovat," řekl Malý Mladé frontě Dnes, která na žalobu upozornila.

Brání svoji pozici

Státní báňská správa je ovšem přesvědčená, že své kroky má dostatečně podložené. Dokládá to ve vyjádření Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

„Je z něj nepochybné, že bráníme svoji pozici a to z několika důvodů. Dobývací prostor byl podle našeho názoru stanoven pravomocně, všechny zákonné lhůty, které mohly být využity, jsou za námi," shrnul mluvčí úřadu Bohuslav Machek.

S odvoláním na legislativu nepochybuje ani o tom, že by měl mít na rozhodnutí o dobývacím prostoru vliv proces EIA. „Zastáváme názor, že v této územní otázce, což je stanovení dobývacího prostoru, nebylo stanovisko EIA potřeba. Jak se uvádí v zákoně, výsledek posuzování vlivů na životní prostředí je potřeba až k těžbě," doplnil mluvčí státní báňské správy.

Zástupci těžařů připomínají, že napadáni byli už v minulosti. „Podobné snahy pokaždé skončily neúspěšně. Stanovený dobývací prostor není žádná stavba, činnost či technologie, na které se vztahuje zákon o EIA. Jeho vymezení v místě chráněného ložiska rozhodně nemá jakékoliv možné účinky a dopady na životní prostředí v okolí," sdělil za společnost Agir Milan Křivohlavý.

Podnik tedy dál pokračuje v přípravách na dobývání vysokoprocentního vápence. Zároveň se znovu zaměřil na posudek o vlivu na životní prostředí, který krajští úředníci i přes doporučení k souhlasu zamítli.

„Bohužel v samotném závěru celého řízení Krajský úřad Olomouckého kraje porušil zákonné požadavky pro řádný proces EIA a v důsledku toho následně vydal nesouhlasné závazné stanovisko. Proto jsme využili právní možnosti a nyní probíhá jeho přezkum," doplnil Křivohlavý.

Proti těžbě se v petici postavilo zhruba tisíc lidí. Přibližně dva a půl tisíce jich vyjádřilo nesouhlas podpisem na internetu.