Práce jim trvala asi týden a spotřebovali přitom přibližně deset tun písku. Ten nejprve napěchovali a udusali do dřevěného bednění. Postupně pak shora dolů vyřezávali a modelovali jednotlivé detaily. Celé dílo nakonec zpevnili impregnací, aby odolalo nástrahám počasí.

Námět na vytvoření zubaté žáby přišel od hostů sousední restaurace, kde čepují stejnojmenné pivo.

„Receptura výroby tohoto piva byla napsaná na svitku žabí kůže, který se podařilo najít v roce 2005 při rekonstrukci bruntálského náměstí," řekla jedna z organizátorek akce Renata Křížová.

Socha z písku – Zubatá žába – místní část Bludoveček

Zubatá žába. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Zubatá žába proto drží v pravé přední končetině půllitr oroseného moku. Druhou pak ukazuje návštěvníkům typický pozdrav hlavního hrdiny seriálu Comeback, máničky Ozzáka v podání Martina Dejdara, který Bruntál a jeho zubatou žábu proslavil v jednom z dílů sitcomu. Po jeho odvysílání se zubaté žáby staly symbolem Bruntálu. Kolem ústřední skulptury pak pískoví sochaři vytvořili několik malých žabiček.

Loňský hrad přežil i zimu

Oba sochaři tvořili na stejném místě už loni v létě. Tehdy vytvořili obří hrad, přičemž se nechali inspirovat místem. Kousek odtud totiž hrad opravdu stával, jeho původní podoba se ale nedochovala. Pískový hrad střežil středověký šlechtic Blud z Bludova, což byla skutečná postava.

Společnost mu dělal z jedné strany krkavec a z druhé koně. Ty se pasou na sousedních pastvinách, krkavce zase chová místní patriotka Věra Sedlářová ze Spolku přátel Bludoveček, proto nesměl chybět.

Skulptura přežila i zimu.

„Vydržela tady až do května a pořád byla docela hezká. Obličej Bluda z Bludova už ale začal pomalu opadávat, takže se stával skoro strašidelným. Proto jsme sem pustili děti, které to postupně během týdne srovnaly se zemí," popisuje Renata Křížová.

Další dílko možná přibude

Zubaté žábě by přitom mohla přibýt ještě letos společnost.

„Zbyly nám asi dvě tuny písku. Jakub Zimáček slíbil, že pokud bude mít v srpnu trochu času, tak by ještě nějaké menší dílko přidal," prozradila Renata Křížová.

Oba autoři patří ve svém oboru mezi světovou špičku. Jakub Zimáček před čtyřmi lety vyhrál v Austrálii prestižní mezinárodní mistrovství ve stavění pískových soch. Je také zapsaný ve světové Guinessově knize rekordů. Byl totiž členem týmu, který v Číně postavil největší pískovou sochu na světě. Ta byla vysoká třiadvacet a půl metru. Jan Zelinka zase získal v roce 2009 prestižní ocenění na Floridě. Oba se seznámili náhodou na pláži v Portugalsku.