Stávající územní plán platí už deset let a podle představitelů města je nejen překážkou v rozvoji Olomouce, ale kvůli změně stavebního zákona se navíc za pár let stane i neplatným.

Cestu k pořízení nového územního plánu tak již na svém zasedání začátkem tohoto týdne odstartovalo olomoucké zastupitelstvo.

Radnice: chceme mluvit s Olomoučany

Příprava územního plánu bude trvat přibližně čtyři roky, do jeho tvorby by chtěla olomoucká radnice zapojit také obyvatele města. Komunikovat chce speciálně například i s řidiči.

„Tvorbu územního plánu chceme z hlediska projednávání pojmout jinak, než tomu bylo před lety. Do komunikace proto chceme zapojit veškeré cílové skupiny. Svůj postoj proto budou moci prezentovat občané, investoři a developeři nebo komise místních částí,“ uvedl Dosoudil.

„Zaměříme se zvlášť také na řidiče či lidi, kteří ve městě využívají volnočasové aktivity. Pro každou ze skupin bychom rádi zvolili vhodnou formu komunikace, aby se v novém územním plánu na nic nezapomnělo,“ pokračoval.

Jak se lidé budou moci do jednání zapojit, prý radnice již brzy upřesní.

Starý plán je brzdou

Podle primátora Martina Novotného brzdí starý plán pružnější a rychlejší rozvoj města. Aktivita investorů totiž naráží právě na nutnost řešit složitě a zdlouhavě jeho změny.

„Zastupitelstvo města se na mnoha ze svých posledních jednáních vracelo k územnímu plánu řadou změn. Jestliže jakákoliv aktivita investorů v oblasti bydlení či hospodářského rozvoje vyžaduje změnu územního plánu, svědčí to o tom, že je potřeba se k územnímu plánu vrátit a celý proces nastartovat znovu,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný (ODS).

Stávající územní plán transformovalo už devatenáct souborů změn, do konce roku by pak měli zastupitelé dostat ke schválení dvacátý.

„Nový územní plán by měl být lépe srozumitelný a flexibilnější. Praxe totiž ukázala, že pravidla toho stávajícího byly velice přísná a plynula z nich celá řada problémů,“ doplnil Radek Dosoudil, vedoucí odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu.

Vytvoření nového územního plánu by olomouckou radnici mělo vyjít celkem asi na patnáct milionů korun.