Co je to Kabelkový veletrh- charitativní akce pořádaná Deníkem ve spolupráci se sdružením Dobré místo pro život. 
- smyslem je shromáždit nepotřebné kabelky a dámské tašky, jejichž prodejem za symbolické ceny se získají peníze na pomoc dětem s nějakým omezením
- první ročník se loni setkal s obrovským zájmem lidí, výtěžek se vyšplhal na více než 75 tisíc korun
- kabelky můžete nosit do redakcí Deníků v Olomouckém kraji (v Olomouci Aksamitova 2) a také do sídla Radia Haná, televize ZZIP či olomoucké kavárny U Slepiček až do konce září
- veletrh se uskuteční 6. října od 9 do 17 hodin v Moravském divadle Olomouc.

Nejen o tom, kam letos peníze z veletrhu poputují, promluvila v rozhovoru Věra Novotná ze sdružení Dobré místo pro život, které výtěžek rozděluje.

Čeká nás druhý ročník Kabelkového veletrhu Deníku. Jaký by byl ideální výtěžek, který by sdružení Dobré místo pro život využilo na pomoc potřebným?
Veškeré peníze přijímám s pokorou a respektem, protože vím, že organizování akce tohoto typu je velice náročné. Veletrh beru jako velkorysost ze strany Deníku a netroufám si říct, kolik peněz by bylo ideální.

Kde by měl výtěžek z veletrhu letos pomoci?
Slíbila jsem dětem z Klokánku pískoviště, lavičky a případně nějaké hřiště, ze kterého budou určitě šťastné jako blechy. Na základě ceny tohoto vybavení se pak rozhodneme, zda pořídíme i nějakou houpačku nebo další věci, se kterými by si děti mohly hrát. Určitě si to zaslouží.

Věra NovotnáLoni pomohl veletrh více sdružením. Bude tomu tak i tentokrát?
Pokud by se vybralo dost peněz na hřiště pro Klokánek a ještě by něco zbylo, pak bychom pomohli i azylovému domu. Vím, že jim tam chybí varná deska, na které by maminky mohly vařit s dětmi večeře. Snažíme se jim pomáhat průběžně. Když tam totiž přijmou maminku se čtyřmi dětmi, trvá několik měsíců, než jí vyřídí sociální dávky, a do té doby je azylový dům živí. Proto se snažíme domlouvat třeba v hypermarketech slevy na potraviny před ukončením data spotřeby, aby měly těstoviny, rýži, polévky a další věci, které nezbytně potřebují.

Dobré místo pro život tedy vždy pomáhá přímo konkrétní věcí, kterou daná organizace potřebuje?
Samozřejmě je to případ od případu, ale většinou ano. Máme moc hodné partnery a sponzory, kterým je tento způsob pomoci blízký. Když mi zavolají z nějaké organizace, že potřebují třeba pomůcku na rehabilitaci pro děti, oslovím sponzory a oni přispějí nebo ji zaplatí. Děti pak dostanou, co je důležité pro jejich rozvoj. Jde právě o konkrétní pomoc.

Loňský ročník Kabelkového veletrhu byl velmi úspěšný. Vybralo se přes 75 tisíc korun. Co jste za ně pořídili?
Udělali jsme hned několik dobrých skutků. Podařilo se nám koupit všem dětem z dětského domova zimní boty. Kromě toho jsme jednomu mladému muži na vozíčku přispěli třiceti tisíci na naslouchadla, dětem se zrakovým postižením jsme koupili světelnou pomůcku, dětem s mentálním postižením speciální polohovací lehátko a do Blanické školky, kde jsou děti s autismem, jsme pořídili přístroj rozvíjející jemnou motoriku.

Nejsem kabelkový typ

Co se stane s kabelkami, které se neprodají?
Ty, které se vloni neprodaly, a že jich bylo málo, udělaly radost maminkám v azylových domech.

Přispěla jste i nějakou vlastní kabelkou?
Nejsem kabelkový typ, takže jsem žádné volné neměla. Ale letos jsem se polepšila a dvě jsem připravila.

V čem je podle vás Kabelkový veletrh pro lidi zajímavý?
Je to dobrá příležitost k tomu, aby si uklidili skříně a mohli si koupit zase něco nového. Ale hlavně to vnímám jako možnost, jak udělat radost sobě i druhým. Zkrátka, jak udělat neobvyklou formou dobrý skutek.

Jaké další akce Dobré místo pro život pořádá?
Nedávno jsme měli Handicap rally s fotbalisty Sigmy Olomouc a moc pěkné vzpomínky mám na ples Dobrého místa. Pojali jsme ho tak, aby si to naši klienti užili. Spousta rodičů handicapovaných dětí si pochvalovala, že mohli vzít děti s sebou, protože na jiných plesech si to společně tolik neužijí. Všem se líbilo vystoupení kickboxerů, kteří udělali show s malými dětmi, a celkově tam byla báječná atmosféra. Doufám, že příští rok to dopadne také tak.

"Maminčin šuplík" pro děti z domova

Dobré místo zřídilo pro přispěvatele takzvaný „šuplík". O co jde?
Uvědomujeme si, že ne každý si může dovolit přispět finanční částkou, ale třeba chce dát dětem z dětského domova nějaké sladkosti. Stačí koupit třeba pár sušenek nebo lízátka, přinést je k nám a my je předáme. Každý v dětství chodil na sladkosti do maminčina tajného šuplíku, děti v dětském domově ale tuhle možnost nemají. Tímto způsobem je mohou lidé obdarovat, potěšit a ani to není příliš finančně náročné.

Jakým dalším organizacím Dobré místo pro život pomáhá?
Podporujeme třeba dětské centrum Ostrůvek, olomouckou charitu, sdružení Pinokio nebo sdružení Pamatováček, to pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou. Je jich samozřejmě mnohem více a jejich seznam najdou zájemci na našich internetových stránkách www.dobremistoprozivot.cz.