„Prostory evakuačního střediska na Tererově náměstí v době klidu a míru využívá olomoucký oddíl juda. Mladí judisté teď odešli a odbor ochrany zde během krátké doby připravil velmi slušně vybavené centrum pro ubytování válečných uprchlíků,“ informoval náměstek primátora, odpovědný za ochranu obyvatel, Martin Major.

Uprchlíci z Ukrajiny v Asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Olomouci. 2. března 2022
Ukrajinští uprchlíci v Olomouci: únava, odhodlání a vděčnost

Součástí ubytovacích kapacit v evakuačním středisku jsou i balíčky s hygienickými potřebami.

„Momentálně na potřebné čeká už 150 hygienických balíčků,“ sdělil mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Balíčky obsahují toaletní papír, dámské hygienické pomůcky, sprchový gel, šampón, antibakteriální gel, papírové kapesníčky, deodorant, pěnu na holení, holítko, gumičku do vlasů, zubní pastu, kartáček na zuby, hygienické ubrousky, hřeben, odličovací tampony, vatové tyčinky, mýdlo a krém.

Sbírka pro Ukrajinu. Ilustrační foto
Sběrná místa pro Ukrajinu v Olomouci. Co a kam lze přinést?

Podobné prostory pro krátkodobé pobyty uprchlíků z Ukrajiny mohou nabídnout i některé školy, pokud by byly takové kapacity zapotřebí v příštích dnech.

„Těší mě velká ochota lidí, aktivní je město Olomouc a celý Olomoucký kraj. Pro případ zvýšeného počtu uprchlíků a potřeby navýšení kapacit pro jejich umístění v bezpečí, a než se zajistí adekvátnější formy ubytování, jsme ochotni nabídnout i naši rychlou pomoc. Například v prostorách školní tělocvičny," informoval Radek Čapka, ředitel olomouckého Gymnázia Čajkovského.