Kromě toho mohou zblízka ale bezpečně pozorovat i včelí život uvnitř úlu. Atraktivní novinky budou od jara sloužit individuálním návštěvníkům i účastníkům ekovýchovných programů.

Dřevěná konstrukce vyplněná různými druhy přírodních materiálů je určena samotářským druhům blanokřídlého hmyzu, zejména včelám samotářkám.

„Obyvateli hmyzího hotelu jsou ale i další druhy hmyzu, které u včel parazitují nebo nacházejí úkryt," uvedl ředitel zahrady David Cigánek.

Nové působiště využije hmyz jako bezpečný úkryt pro kladení vajíček a líhnutí larev, pro něž v přírodě vyhledávají nejrůznější škvíry a dutiny ve dřevě, zdech nebo rostlinných stoncích.

„Je vhodný spíše pro menší druhy, které jsou odkázány v normálních podmínkách na díry po larvách různých dřevokazných brouků. Imituje například provrtaný starý kmen, vyžraný třeba broukem tesaříkem nebo červotočem," doplnil Jan Losík, člen katedry ekologie a hlavní organizátor ze sdružení Viadua.

Botanická zahrada UP v Olomouci otevřela hotel pro hmyz a pozorovací úl

Vysunovací šuplíky pro zvídavé

Pro zvídavé pozorovatele nabízí hmyzí hotel několik vysunovacích „šuplíků" s průhlednými trubičkami, které nabídnou pohled do dějů uvnitř otvorů.

„Návštěvníci uvidí jednotlivé plodové komůrky, kam včely postupně nakladou vajíčka a zaopatří larvy zásobou pylu. Komůrku pak zazdí blátem a nakladou další vajíčko. Postupně takto ‚zabetonovávají' další komůrky. Dojde k zakuklení a potom už vylétají dospělé včelky," vysvětlil David Cigánek.

Hlavní sezóna hmyzího hotelu se podle odborníků rozproudí až na jaře příštího roku.

Stavba má podle Jana Losíka kromě ekologicko-výchovného přínosu i několik dalších funkcí.

„Může se tam uhnízdit celá řada druhů včetně pavouků nebo škvorů, kteří jsou na zahradě užiteční. A samozřejmě slouží k opylování. Zároveň je to také estetická záležitost, prvek, který zahradu zpestřuje," zdůraznil.

Dění v úlu v přímém přenosu

Zpestřením zahrady je i pozorovací úl.

Díky průhlednosti vrchní desky i zabudovaným okénkům lze pozorovat pohyb včel i hrozen jejich těl chránící královnu.

V současné době našlo v novém úlu útočiště jedno včelstvo čítající několik desítek tisíc jedinců.