Celkem se jich však do projektu přihlásilo téměř na dvě desítky. Jednou z nich je i olomoucká Univerzita Palackého.

„Patnáct tisíc záznamů jsou závěrečné práce, tedy bakalářské, diplomové a kvalifikační práce. Nicméně systém v tuto chvíli prohledává mezi milionem dokumentů. Kromě závěrečných prací tam jsou vloženy i seminární práce, publikace a další dokumenty, které jsou volně přístupné veřejnosti,“ uvedla Jitka Brandejsová z Masarykovy univerzity, která se na tvorbě systému podílela.

Brněnský tým expertů systém připravoval tak, aby se do něj mohly vkládat už závěrečné práce červnové obhajoby. Program však má i „knihovnickou“ funkci, vytváří se evidence závěrečných prací (Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací), která bude dostupná veřejnosti.

Školy mají o systém velký zájem a to i ty, které se do projektu, který byl schválen ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nezapojily. „Zájem mají i školy ze zahraničí, například ze Slovenska se o to hodně zajímají. Takže databáze se bude postupně rozšiřovat,“ uvedla Brandejsová.

Zájemci z řad široké veřejnosti i školy mohou požadované dokumenty vyhledávat na internetu na stránkách theses.cz.

„Veřejnost má možnost si vyhledávat tematicky nebo fulltextově v anotacích prací nebo v plných textech. Lidé si mohou vyhledat práci z oboru, který je zajímá, a zjistit, kdo je autorem, na které vysoké škole nebo fakultě byla vytvořena, případně kde najdou plný text práce,“ dodala Brandejsová.