První ročník atraktivního programu plného praktických ukázek a tematických exkurzí přilákal na pedagogickou fakultu středoškoláky nejen z Olomouckého, ale i z Pardubického, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

„Letos máme v nabídce angličtinu, biologii a výchovu k občanství, demokracii a evropanství. U všech se podařilo naplnit kapacitu,“ řekla koordinátorka letních kempů Barbora Mlčochová.

Žáci a studenti si během výuky vyzkoušeli práci s laboratorní technikou nebo se setkali se zajímavými osobnostmi politických událostí let 1989-2019. Nabídku čtyř- až pětidenních kempů odstartoval jednodenní program E-bezpečí, který se konal na začátku července.

Rodinný dům Vladimíra Müllera v Olomouci po obnově.
Obnova olomoucké vily a sálu navrženy na prestižní cenu

Cílem prázdninové výuky je nabídnout mladým lidem možnost vyzkoušet si teoretické poznatky ze školních lavic v praxi a ukázat jim, jak to chodí na vysoké škole. To vše zábavnou formou.

„Příští rok letní kempy určitě budeme chtít zopakovat a rozšířit třeba o matematiku nebo fyziku. Jelikož jsme zaznamenali enormní zájem i o oblast digitálních technologií a rizik spojených s užíváním internetu, rádi bychom nabídli vícedenní program s možností vyzkoušet si moderní technologie vzdělávání,“ doplnila Mlčochová.

Studenta hejčínského gymnázia z Litovle zajímá biologie, a tak neváhal obětovat část letních prázdnin a přihlásit se. V rámci kempu si například zkusil elektroforézu v agarózovém gelu. Za pomoci speciálního roztoku zjišťoval, zda výrobce bonbónů nepoužívá zakázaná barviva.

„O této příležitosti jsem se dozvěděl přes svoji školu. Hned jsem toho využil. Biologii bych se chtěl věnovat i v budoucnu,“ svěřil se mladík.

Cyklus letních kempů Univerzity Palackého je díky podpoře Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a taky Statutárního města Olomouce zadarmo. Účastníci si hradí jen stravu a ubytování. 

Univerzita Palackého, ilustrační foto
Jak změnit image Olomouce a udržet talenty? Univerzita rozjíždí velký projekt