„Do našeho projektu experimentálního pivovaru chceme postupně zapojit pokud možno všechny fakulty,“ přiblížil Lukáš Kučera z katedry analytické chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Pivní fenomén lze totiž podle odborníka zkoumat z mnoha úhlů pohledu. „Ať už se jedná o historii vaření piva, vývoj receptur a pivní kultury v čase, geografické odlišnosti v postupu vaření piva, používání moderních technologií v současném pivovarnictví či o zdravotní hledisko pití piva," vyjmenovával.

Kamil Buchta začínal s pivovarnictvím v centru Olomouce, pak ale přesunul pivovar Buchťák k dálnici v Nemilanech
Chtěli mít u vaření piva klid. Otevřeli proto jedinečný pivovar přímo u dálnice

V jedné várce 25 litrů

Experimentální pivovar v počáteční fázi uvaří v jedné várce 25 litrů piva. Jeho roční výstav dle platné legislativy nesmí překročit 2000 litrů. Pivo se bude vyrábět a následně zrát v nevyužívaných sklepních prostorách v budově filozofické fakulty na třídě Svobody, které díky stabilní teplotě a vlhkosti nabízejí ideální podmínky.

Zařízení na výrobu piva bude sloužit pro vědecké i akademické účely, protože na toto atraktivní téma lze napojit různé výukové moduly a předměty. Například katedra analytické chemie Přírodovědecké fakulty UP už zavedla předmět Chemie piva, ke kterému nyní díky experimentálnímu mikropivovaru přidá nový předmět Cvičení z chemie piva. „Zaměřen bude na studium veškerých chemických procesů, které se odehrávají při vaření piva i jeho zrání v ležáckých sudech," poukázal Lukáš Kučera.

Strážníci městské policie měřili rychlost vozidel novým přenosným radarem, 17. srpna 2022, Olomouc-Chomoutov.
Strážníci v Olomouci už měří rychlost novým radarem, začali u přechodů

Zkoumání role bakterií

Studenti tak budou moci zkoumat například roli různých bakterií při kvašení piva či vyvíjet nové metody analýzy jednotlivých složek, které se při výrobě zlatavého moku používají.

Velký potenciál má podle akademiků i propojení experimentálního mikropivovaru s Pedagogickou fakultou UP. „Její současné osnovy lze obohatit například o předmět zaměřený na problematiku fermentace, což je velmi důležitý proces z hlediska uchovávání potravin. Lze ho využít například v rámci krizových plánů či při dlouhodobé ochraně potravin," uvedl Lukáš Kučera.

Odborníci z olomoucké kliniky tělovýchovného lékařství otestovali nanuky.
Experti z kliniky tělovýchovného lékařství otestovali nanuky. Výsledek?

Zajímavé informace díky projektu experimentálního mikropivovaru získají také studenti Lékařské fakulty UP. „Pivo obsahuje spoustu pozitivních látek pro lidský organismus. Lze například studovat vliv jeho střídmé konzumace na lidský střevní mikrobiom, o kterém se říká, že je to náš druhý mozek. Správná funkce mikrobiomu hraje zásadní roli v lidském zdraví. Zajímavý je také pozitivní vliv střídmého pití piva na kardiovaskulární systém, za což vděčíme přítomnosti látek z chmele," dodal Lukáš Kučera.