Všech osm fakult se budoucím posluchačům otevře v sobotu 17. ledna od 9 do 14 hodin.

Návštěvníci mohou také zdarma využít speciální autobusovou linku, která je z hlavního nádraží dopraví k osmi fakultám a také k univerzitním budovám v Olomouci-Holici.

Den otevřených dveří Univerzity Palackého nabízí návštěvníkům už tradičně kompletní informační servis.

„Zájemci o studium mají šanci dozvědět se vše o podmínkách přijímacích zkoušek i samotného studia, mohou se zeptat na vše, co je zajímá. Na fakultách na ně čeká také zajímavý doprovodný program, který jim umožní nahlédnout pod pokličku vysněného studijního oboru," uvedl prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík.

Autobus zdarmaNávštěvníci univerzity budou moci využít bezplatnou autobusovou linku, jejíž trasa povede z hlavního nádraží k osmi fakultám a také k univerzitním budovám v Olomouci-Holici.
Autobus pojede čtyřikrát za den na trase Hlavní nádraží - Šlechtitelů - Envelopa - Náměstí Rpubliky - Tržnice - Teoretické ústavy - Neředín a zpět.
JÍZDNÍ ŘÁD ZDE 

Během informačních bloků budou zástupci vedení informovat o podmínkách studia, náležitostech elektronické přihlášky a přijímacím řízení a odpovídat na dotazy zájemců.

Návštěvníkům budou k dispozici také studijní referentky na studijních odděleních fakult.

Létající dron i levitace supravodiče

Například na přírodovědecké fakultě pro návštěvníky vědci chystají řadu experimentů.

„V akci uvidí dálkově řízený dron pro fotografování krajiny, unikátní zařízení na sledování pohybu očí při práci s počítačem či levitaci supravodiče v kapalném dusíku. Mohou si vyzkoušet práci se speciálními počítači a za příznivého počasí s optiky pozorovat Slunce," lákal mluvčí univerzity Radek Palaščák.

Na pedagogické fakultě mohou zase zkusit test studijních předpokladů nanečisto, který si sami vyhodnotí a na lékařské fakultě si pod vedením studentů připomenou základy první pomoci, které si také na místě procvičí.

Rozbor tělesného složení

Netradiční sporty, měřicí přístroje i interaktivní kvíz zaměřený na životní styl českých dětí na ně čekají na fakultě tělesné kultury.

„Vědci jim zdarma vypracují detailní rozbor jejich tělesného složení, seznámí je také s měřicími systémy, pro analýzu chůze, běhu, doby reakce na vizuální či akustický podnět nebo tělesného složení," přiblížil bohatý doprovodný program Martin Kučera z fakulty tělesné kultury.

Studenti na právnické fakultě předvedou, jak vyučují právo na základních a středních školách a zájemce seznámí také s fungováním studentské právní poradny a principem simulovaných soudních jednání.

Podrobná nabídka studijních oborů je k dispozici na webových stránkách určených uchazečům o studium www.studuj.upol.cz.

Co vás kde čeká?

Lékařská fakulta

Ve vestibulu Teoretických ústavů LF UP v areálu olomoucké fakultní nemocnice budou celý den k dispozici informační a studijní materiály s možností odborné konzultace. Setkání s vedením fakulty a zástupci odpovědnými za tvorbu písemných testů se uskuteční v takzvané Velké posluchárně v 9.30 a 11.30.

Zájemci mohou navštívit Ústav lékařské biofyziky; Ústav normální anatomie (anatomické muzeum); Ústav lékařské chemie a biochemie; Ústav patologie; Ústav biologie; Ústav mikrobiologie.

Navštívit lze rovněž kliniku zubního lékařství (zde je sraz v 11 hodin před budovou kliniky na Palackého 12).

Filozofická fakulta

V průběhu dne se uskuteční dva informační bloky v aule filozofické fakulty se zástupci vedení 1. blok je od 10 hodin do10.45 hod a 2. blok od 11.30 do 12.15.

Údaje o studijních programech, požadavcích pro přijetí, přípravných kurzech, konzultacích, o uplatnění absolventů v praxi a podobně budou podávány na příslušných oborových katedrách, na nichž se tyto obory vyučují.

Přírodovědecká fakulta

Informace o nabízených oborech, možnostech zahraničních stáží či praxí i uplatnění absolventů poskytne vedení fakulty v aule ve dvou blocích, a to v 9 a v 11 hodin.

Zájemci získají brožuru s podrobnými informacemi o studiu.

Otevřené budou také laboratoře Centra regionu Haná a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů.

Bližší informace o programu na jednotlivých katedrách na webu Přírodovědecké fakulty UP.

Pedagogická fakulta

Setkání se zástupci vedení fakulty se uskuteční v auditoriu hlavní budovy na Žižkově náměstí v 9.30 a ve 12.30. Mezi bloky budou k vidění instruktáže s nabídkou studijních oborů. K dispozici budou informační materiály v tištěné podobě i ve formě USB nosiče.

Návštěvníci si mohou prohlédnout laboratoře a dílny katedry technické a informační výchovy v každou celou hodinu a prezentaci didaktických pomůcek katedry antropologie a zdravovědy z oblasti poskytování první pomoci, prevence závislostí, výchovy k sexuálně reprodukčního zdraví a zdravotnické prevence v 10.30 a ve 12.30 v učebně LF1 v hlavní budově fakulty na Žižkově náměstí. Prohlídka ateliérů katedry výtvarné výchovy začne v Uměleckém centru UP ve 12 hodin.

Fakulta tělesné kultury

Informační bloky se uskuteční v aule fakulty v 10 a ve 12 hodin. Pro návštěvníky budou otevřeny učebny, tělocvičny, knihovna i menza.

Podrobné informace k oborům či možnosti studia v zahraničí podají pedagogové nebo studenti garantujících kateder.

Studenti FTK promluví v 11 hodin v aule fakulty o zážitcích z expedice na historické plachetnici.

Katedra aplikovaných pohybových aktivit připravila dvě sportovní disciplíny, indoorovou variantu curlingu a paralympijskou bocciu.

V laboratoři zátěžové fyziologie se zájemci seznámí s pohybem na běžeckém ergometru, hodnocením vitální kapacity plic nebo měřením variability srdeční frekvence.

Na katedře přírodních věd v kinantropologii si vyzkoušejí testy, kterými procházejí hráči NHL a další špičkoví sportovci.

Právnická fakulta

Den otevřených dveří se uskuteční v budovách A a B na tř. 17. listopadu. Údaje o studijních programech, požadavcích na přijetí ke studiu, o uplatnění absolventů v praxi poskytne vedení fakulty ve dvou blocích, a to v 10 a 12 hodin.

Uchazeči o studium obdrží materiály k přijímacím zkouškám. Těšit se mohou na praktickou ukázku výuky práva na základních a středních školách v 9, 11 a 13 hodin v Rotundě.

Jedním z nejpraktičtějších předmětů na fakultě je Studentská právní poradna. O tom, jak funguje se zájemci dozví v 9 a 13 hodin v učebně č. 4 v budově A. V předsálí auly v budově B se návštěvníci seznámí s principem simulovaných soudních jednání po celou dobu Dne otevřených dveří.

Fakulta zdravotnických věd

Den otevřených dveří se uskuteční v prostorách Teoretických ústavů fakulty v areálu fakultní nemocnice.

Hlavní část programu se odehraje v takzvané Malé pravé posluchárně za účasti vedení fakulty zdravotnických věd v 10.15 a ve 12.15 hodin.

Zájemci mohou navštívit pracoviště fakulty v prostorách fakultní nemocnice, například Centrum praktických dovedností, kde se studenti zdravotnických oborů zdokonalují v péči o pacienta na lůžku.

Cyrilometodějská teologická fakulta

Zástupci katedry křesťanské výchovy představí uchazečům studijní obor Sociální pedagogika, zástupci katedry křesťanské sociální práce představí studijní obory Charitativní a sociální práce a Mezinárodní sociální a humanitární práce.