Už na základní škole je pojila láska ke komiksovým superhrdinům. David si oblíbil Spidermana, Ludvík zase Iron Mana.

„Jako malí jsme zkoušeli tvořit vlastní komiksy. Některé jsme čmárali do sešitů, jiné přímo na lavici,“ zavzpomínal Ludvík.

Postupem času si kluci začali vyrábět masky a kostýmy, v nichž vyráželi do ulic Olomouce. Jen tak, ze srandy. V roce 2016 zažili nevídaný boom, samozřejmě i díky sérii trháků z produkce filmového studia Marvel. Lidé je najednou začali oslovovat, chtěli se fotit.

„Na přání pořadatelů jsme oživili program Miss OK. Pak nás jedna maminka poprosila, jestli bychom nepřijeli za jejím synem, který se léčí z leukémie. Že by to pro něj byl nezapomenutelný zážitek,“ řekl David.

Za nemocným Kryštůfkem jeli, čímž začala další kapitola jejich života. Od té doby zadarmo objíždí soukromé oslavy i veřejné akce a udivují svými kostýmy, které neustále vylepšují.

„Přes týden jsme ve škole nebo v práci, ale o víkendech takto rozdáváme radost. Kalendář máme zaplněný na týdny dopředu, trávíme tak téměř všechny víkendy v roce,“ prozradili.

David s Ludvíkem už na to ale nejsou sami, postupem času se k nim přidali další nadšenci. Jejich tým má dnes sedm členů, mezi nimi jsou i dvě dívky. Střídají na sobě zhruba dvacet vlastnoručně vyrobených kostýmů.

„Kromě Iron Mana a několik verzí Spidermana máme taky Ant-Mana, Gamoru, Kapitána Ameriku, Deadpoola či Thora,“ vyjmenovali.

V nich spolu chodí na cosplay festivaly i do kina sledovat předpremiéry marvelovských filmů. Děj filmu pak porovnávají s tištěnými komiksy, které sbírají a znají je nazpaměť do sebemenších detailů. Své zážitky sdílejí na facebookové stránce OSC - Univerzální superhrdinové. 

Skleníky v květnu a červnu lákají na kvetoucí kaktusy.
Tip Deníku: Skleník láká na krásu rozkvetlých kaktusů