Budova z konce 19. století je dnes staticky zajištěná, s novou střechou a aktuálně dokonce bojuje o Cenu Národního památkového ústavu, v kategorii Záchrana a obnova památky.

„Nominace mě nesmírně potěšila, byla jsem překvapená, ale moc příjemně," říká Eliška Dostálová, členka Občanského sdružení Aktiv+, které se o záchranu unikátní budovy snaží.

Co je to za soutěž?Odrlická sušárna chmele spolu s odbornou publikací Jana Martínka a kolektivu Poznáváme historické cesty, postoupila z krajského kola olomouckého pracoviště NPÚ do druhého ročníku celostátního kola o Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro – dědictví pro budoucnost. Cílem soutěže je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. Více informací www.npu.cz 

Nejdřív studený vzduch, pak přibyla pec

Budova je naprosto ojedinělou sušičkou chmele na Moravě.

Sušilo se jen studeným vzduchem, který v budově cirkuloval skrze úzká okna.

V roce 1928 se pak přistavěla pec, která chmel sušila horkým vzduchem.

Výsledná surovina pak byla daleko kvalitnější.

„Sušky chmele jsou například i na Tršicku, ale ty jsou v patře nebo na půdě, jako upravené komory. Naše budova je pro sušení chmele určená celá, je speciálně postavená. Na Moravě je jediná," pokračuje žena a prozrazuje, že stavbu si oblíbila už před dvaceti lety.

„Je to úžasná stavba, jezdím okolo a dlouho jsme přemýšlela, jak ji zachránit. Pokoušela jsem se o to, aby obec Senice na Hané stavbu koupila, ale nikdy se to nepovedlo, až v roce 2009 ji koupilo občanské sdružení Aktiv +," vzpomíná.

Sušárna chmele v Odrlicích je významnou technickou památkou, která nemá obdobu nejen v regionu Hané, ale na celé Moravě. Jedná se o stavbu z konce 19. století a je příkladem postupného vývoje zpracování chmele.

Práce je tam ještě moc

Za posledních šest let se v Odrlicích udělal obrovský kus práce. Stavba z nepálených cihel se zpevnila, udělala se nová elektřina, nové stropy.

„Loni jsme dělali novou střechu, ale není ještě úplně dokončeno svedení dešťových vod. V tom budeme letos pokračovat. Také jsme letos z Litovle získali peníze na zabezpečení základového zdiva ve sklepě. Práce je tam ještě moc. I když nám to nevadí, my se jí nebojíme," usmívá se Eliška Dostálová.

Ti, kteří by se chtěli do míst, která voní po chmelových šiškách podívat, mají šanci o tomto víkendu. Brány unikátní budovy se veřejnosti opět otevřou v neděli 5. července, od 14 do 17 hodin.

Do budoucna by tam ale sdružení chtělo vybudovat muzeum věnující se chmelu a pivovarnictví, které by mělo v létě otevřeno každý víkend.

„Už teď tam máme několik předmětů ze života na přelomu 19. a 20. století. Do budoucna by se z toho mohlo stát takové malé regionální muzeum. Na to se moc těším," uzavírá Eliška Dostálová. 

Národní památkový ústav o sušárněSušárna chmele je významnou technickou památkou, která nemá obdobu nejen v regionu Hané, ale na celé Moravě. Jedná se o stavbu z konce 19. století a je příkladem postupného vývoje zpracování chmele. Stavba o obdélném půdorysu je vystavěna z nepálených cihel a vnitřní prostor je rozdělen do tří podlaží. Na severní straně se nachází věž se žaluziovými otvory. Budova po roce 1965 vyhořela a následně byla provizorně zastřešena. Nevhodnými stavebními úpravami provedenými zhruba kolem roku 1968 byla sušárna narušena a v důsledku chybějící údržby v posledních čtyřiceti letech došlo k další degradaci objektu.

Sušárnu chmele koupilo 15. července 2009 od původních majitelů občanské sdružení Aktiv+. K záchraně se přistupuje od roku 2011 tatickým zajištěním objektu, obnovením stropu třetího nadzemního podlaží, zastřešením části objektu a podepřením západní stěny. Další rok dochází ke zhotovení stropu nad druhým nadzemním podlažím a vybourání nového vstupu, v letech 2013–2014 byl objekt zastřešen. K dnešnímu dni lze konstatovat, že záchrana objektu je dokončena – statické zajištění, zastřešení, vnitřní ztužení, navrácení objektu do podoby z první poloviny dvacátého století. Obnova objektu včetně prací směřujících ke zpřístupnění veřejnosti bude nadále probíhat.

Odborná komise olomouckého územního odborného pracoviště vyzdvihla tento počin občanského sdružení Aktiv+ s důrazem na Ing. Elišku Dostálovou nominací o Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro v kategorii Záchrana a obnova památky.