Uničovští zastupitelé rozhodli o zřízení městské policie v závěru loňského roku. „Od července funguje šest strážníků. Náklady na založení městské policie se pohybují kolem dvou milionů korun. Z rozpočtu města budeme na provoz přispívat třemi miliony korun ročně,“ sdělil místostarosta Dalibor Horák (ODS).

Obyvatelé Uničova mohou už několik dní potkávat městské policisty v ulicích. „Zatím však mají omezené pravomoci. Osvědčení však mají poslat z ministerstva vnitra během pár dní. Momentálně jsou vybavení alespoň průkazem strážníka. Mapují si terén, seznamují se s městem a procházejí nebezpečná místa,“ dodal Horák.

Uničovská radnice řešila také problémy s uniformami pro strážníky. „Firma, která je šije, má existenční problémy. Výstroj jsme proto museli poskládat z výrobků několika různých dodavatelů, část oblečení jsme kupovali na Slovensku. Nakonec nezbylo, než nakoupit uniformy a nechat je přešít. Zatím máme kompletně oblečené dva strážníky, během několika týdnů se dostane na všechny,“ řekla tajemnice Ilona Ondrášková.

Uničovští městští policisté zatím nejsou ani ozbrojení. „Čekáme na nový trezor. Jakmile bude hotový, zbrojovka nám dodá zbraně,“ vysvětlila Ondrášková.

Lidé se však nemusejí obávat toho, že je budou strážníci pokutovat za špatné parkování, jak je to obvyklé v okolních městech. „Máme je na to, aby se starali o bezpečnost občanů. Na to, aby dávali botičky, nejsou vybavení a ani se s tím nepočítá,“ ujistil Horák.