K těm nejdůležitějším akcím patří dokončení kompletní regenerace panelového sídliště v Nemocniční ulici, která začala loni, a také oprava silnice v části Gymnazijní ulice.

Konkrétně v úseku od křižovatky s Olomouckou ulicí po dům s pečovatelskou službou.

„Také se předláždí cesta v Lomené ulici žulovými kostkami. Obyvatelé si totiž dlouhodobě stěžují na nevyhovující stav vozovky," zmínil také mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

V rozpočtu se počítá i se zateplením zubního střediska ve Šternberské ulici a novými fasádami na několika dalších domech.

Nového kabátu se dočká například dům s pečovatelskou službou v ulici Bratří Čapků nebo dům dětí a mládeže.

„Bude pokračovat postupná modernizace sociálních zařízení na poliklinice a vyměníme mantinely na zimním stadionu," pokračoval mluvčí.

Nové stezky do Šumvaldu a Újezdu

Dostane se i na cyklisty. V plánu jsou totiž dvě cyklostezky mimo město, z nichž jedna spojí Uničov se Šumvaldem a druhá s Újezdem.

„S Újezdem budeme podávat společnou žádost o dotaci, se Šumvaldem jsme zase dohodnuti, že oni prodlouží svou cyklostezku od rybníka po zatáčku a my ji dovedeme z Nové Dědiny," konstatoval starosta města Dalibor Horák.

Podotkl, že se rozšíří také síť stezek přímo v Uničově, a to v Nádražní ulici od hasičské zbrojnice po křižovatku s ulicí Šumperskou.

Obyvatelé místní části Nová Dědina se mohou těšit na dokončení vodovodu a kanalizace.

„V rozpočtu je pro tuto stavbu rezervováno 2,8 milionu korun. Jelikož předpokládáme získání dotace na vodovod, položíme současně kanalizaci, a to výhradně z městských prostředků. Také se letos připraví projekty na vybudování vodovodu v Dolní a Horní Sukolomi," popsal Marek Juráň.

Opravy kapliček a chodníků

Kromě toho půjde do místních částí skoro devět milionů korun.

Na opravy kapliček v Dětřichově a Dolní Sukolomi nebo chodníků ve Střelicích a Benkově.

Dále na adaptaci podkroví nad zbrojnicí ve Střelicích, kde vznikne klubovna pro osadní výbor, depozitář vesnického muzea a část využijí hasiči jako malou tělocvičnu.

Pro letošek byl schválen vyrovnaný rozpočet ve výši 194 milionů 511 tisíc korun.

„V průběhu roku tato částka jistě vzroste o další dotace. Například loňský rozpočet byl původně schválen ve výši 196 milionů korun, ale do prosince při započtení všech příspěvků vystoupal na více než 245 milionů korun," doplnil mluvčí městského úřadu Marek Juráň.