S rekonstrukcí na sebe navazujících komunikací zahrnující kanalizaci a vodovodní sítě se začne v dubnu. Práce potrvají do srpna.

Někteří lidé z Pavloviček za dobu, co zde žijí, ani jiné než rozbité ulice nepoznali.

„Bydlím tu pět let a jinou podobu ulic nepamatuji. Špinavé boty nebo auto člověk umyje, ale když tu chce jít třeba maminka s kočárkem, je to téměř vyloučené. Navíc jsou někteří řidiči dost bezohlední," řekl Daniel Nesvadba a hned musel uskočit, protože projíždějící auto vjelo do kaluže a špinavá voda se rozstříkla všude kolem.

Drahé látání

Ulice Lindnerova a Za Školou v Olomouci se v dubnu dočkají po mnoha letech opravyDíry jsou zejména v ulici Za Školou skoro na každém kroku. Rychlost kličkování mezi nimi upravuje značka nařizující v jednosměrce třicet kilometrů v hodině.

„Vždycky se to vyspraví, zasype nějakou šotolinou, struskou nebo čím, každopádně to nikdy dlouho nevydrží. Za ty roky se nezměnilo nic, akorát se cesta zvýšila o nějakých dvacet centimetrů, jak ji pořád dosypávají," dodal obyvatel.

Připomněl, že s pracemi se mělo začít už loni. Na radnici už kvůli tomu předtím od místních odešly dvě petice.

Nakonec se však opravy do stavebních akcí města nevešly.

„Loni se to nechalo být, z investic jsme vypadli, byli jsme takříkajíc těsně pod čarou. Dost jsme na to tlačili, komunikace jsou v dezolátním stavu. Jsme rádi, že naše úsilí konečně dopadlo," oddechl si předseda komise městské části Pavlovičky Dušan Čáslava.

Na novou cestu lidé čekali přes deset let. Neustále vyspravování povrchu tak má jednou provždy skončit.

„Ulice byly pořád vymlácené. Akorát se na to zbytečně vyhazovaly peníze," zmínil předseda.

Osvětlení i kanalizace

Pro olomouckou radnici je oprava ulic jednou z nejdůležitějších investic na letošní rok.

„Ulice Za Školou a Lindnerova byly dlouhodobým požadavkem komise městské části. Rada města definitivně rozhodla o zahájení výběrového řízení na jejich rekonstrukci," sdělil náměstek olomouckého primátora Martin Major.

Práce by podle něj měly začít v dubnu, hotovo má být na konci hlavních prázdnin.

Na dvěstěpadesáti­metrovém úseku ulice Za Školou a v osmdesáti metrech ulice Lindnerova se počítá s kompletní obnovou cest, s opravou chodníků a doplněním veřejného osvětlení.

Dojde i k nutné rekonstrukci kanalizace, kanalizačních přípojek a výstavbě vodovodního řadu, včetně několika vodovodních přípojek.

Náklady radnice odhaduje na třináct milionů korun bez daně. Část z nich by měla pokrýt dotace z Regionálního operačního programu Střední Morava, o kterou město požádalo.