Za odsunem velké investice, která se měla letos spojit s přestavbou obchodního domu Prior, je podle politické reprezentace hospodářská krize a propad daňových příjmů, které plynou do městské kasy. Radnice poprvé od roku 2004 pracuje s rozpočtem pod dvě miliardy korun.

Těsně před vánočními svátky schválilo zastupitelstvo finanční plán na letošní rok. Kromě úspor na provozu úřadů a příspěvkových organizací plánuje radnice také méně investovat.

„Doba je zlá. Vývoj finanční krize se podepsal na rozpočtu našeho města poměrně významnou měrou. Proto v dokumentu lidé nenajdou investice do opravy ulice 8. května nebo do energetických opatření na školních budovách,“ uvedl náměstek primátora Martin Major.

Rekonstrukce ulice 8. května měla spolknout bezmála osmdesát milionů korun. Navázat má na již opravené ulice Denisova a Pekařská. Olomoučané by se tak i mezi Korunou a náměstím Hrdinů dočkali nového povrchu vozovky, inženýrských sítí a tramvajové trati.

Architekt: Přestavbu Prioru to neovlivní

Původně měly být práce součástí proměny okolí obchodního domu Prior. Podle náměstka Majora však odklad ještě není stoprocentně jistý. Návrh investic byl při zemi a daňové příjmy prý mohou v průběhu roku překvapit.

„Pokud se ukáže, že jsme byli příliš pesimističtí, seznam doplníme. Rekonstrukci ulice 8. května vnímáme jako velmi důležitou. Budeme se také snažit na ni získat prostředky z evropských fondů. Pokud se to povede, chtěli bychom začít už letos. Naší snahou je, aby centrum města Olomouce vypadalo co nejlépe,“ vysvětlil Major.

Pokud by letos radnice k opravě nepřistoupila, znamenalo by to, že lidé budou chodit v centru města po staveništi v budoucnu dvakrát.

Podle architekta nové podoby Prioru Miroslava Pospíšila však zpoždění není pro přestavbu obchodního domu překážkou.

„Uskutečnění přestavby Prioru není závislé na opravě ulice. Rozhodně by bylo ale lepší obě akce časově sladit. Uvítali by to určitě všichni,“ podotkl Pospíšil.

Přestavba Prioru by měla začít letos na jaře, hotova by měla být na podzim.

Na investice o šedesát milionů méně

Pesimistické vyhlídky promítli radní nejen do letošních investic, na něž vyčlenili o šedesát milionů méně než loni, tedy 418 milionů korun. Škrty se také dotkly provozních výdajů a objednávky veřejných služeb.

Například na svoz odpadů, úklid a osvětlení města počítá radnice letos s částkou zhruba o padesát milionů korun nižší než loni. Od roku 2004 tak začala poprvé nakládat s rozpočtem pod dvě miliardy korun.

„Většina investic je již rozpracovaná. Nových je méně. Realizace by se však mohly dočkat i další akce, které zatím v seznamu na tento rok nefigurují. Sestavování rozpočtu bylo totiž věštěním z křišťálové koule, protože ani odborníci nám nebyli schopni říci, jak se budou daňové příjmy vyvíjet. Více budeme vědět až v březnu, kdy budou podnikatelé platit daně,“ uvedl náměstek primátora Jiří Martinák.

Radnice dokončí v roce 2010 například poslední etapu úprav prostoru před hlavním vlakovým nádražím a rozsáhlou rekonstrukci Přichystalovy ulice v městské části Nový Svět.