V Uničově investovala 244,4 milionu korun do navýšení a modernizace výrobní kapacity slévárny.

V olomouckém podniku směřovalo 24,9 milionu korun do snížení množství tuhých znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší.

„Zvýšení výrobní kapacity a modernizace uničovské slévárny je největší investiční akcí firmy směřující do slévárenského provozu od roku 2010," uvedl Miroslav Bartošek, projektový manažer investičního rozvoje UNEXu.

Větší kapacity i náročnější produkty

Cílem investice bylo zvýšit produktivitu a navýšit výrobní kapacity slévárny, ve které se vyrábějí odlitky v hmotnostním rozpětí od pěti kilogramů do 20 tun, určené převážně pro těžební a stavební techniku.

„Šlo o velmi náročný projekt, který navíc probíhal za standardního výrobního provozu. Práce na projektu ovlivnily všechny části výrobního procesu – i proto jeho realizace byla rozložena do čtyř etap a trvala celkem čtyři roky," popisoval.

Modernizace podle vedení společnosti zvýšila konkurenceschopnost UNEXu na domácích i mezinárodních trzích.

Za stejný čas vyrobí více výrobků, což firmě umožní nabídnout kapacity novým zákazníkům.

Současně se rozšířily možnosti slévárny, ve které je nyní možné v požadované kvalitě vyrábět i technologicky náročnější výrobky.

Snížení emisí

Investice umožnila i snížení negativních vlivů ze slévárenské výroby na životní prostředí.

„Nové odsávací filtrační jednotky významně snižují prašnost na pracovišti i objem vypouštěných emisí. Snížil se i objem odpadů produkovaných při výrobě," sdělil mluvčí společnosti UNEX Boris Keka.

O významné snížení emisí tuhých znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší se společnost postarala i v olomouckém výrobním podniku, kde došlo ke změně způsobu odsávání a zachytávání tuhých emisí.

„Nové suché filtry s vysokou účinností záchytu škodlivin jsou garancí celkového výrazného snížení emisní zátěže obydlené zástavby okolí slévárny," informoval Keka s tím, že pro financování obou projektů bylo využito prostředků z fondu EU.