František Hubáček žije už 36 let v bytovém domě na ulici Jarmily Glazarové v Hejčíně, která kopíruje tok Mlýnského potoka.

Rozvíjející se lokalita se během posledních dvaceti let zaplnila kaskádovými domy, které navrhla developerská společnost Artera.

Firma zde nyní plánuje na soukromých pozemcích další zástavbu, což se starousedlíkům a ani novým obyvatelům budov nelíbí. V pásu širokém zhruba čtyřicet metrů, který je nyní zarostlý zelení, chce postavit osm řadových patrových domků.

Místo plánovanbé zástavby v ulici Jarmily Glazarové„Záměr se nám vůbec nezamlouvá. Jde o úzký pás, který odděluje dva bytové domy a slouží jako klidová zóna pro celou zastavěnou oblast. Nepřejeme si, aby zde místo zeleně byly nové domy," popsal František Hubáček.

Místním vadí i to, že by jednopatrové rodinné domky byly blízko stávající zástavbě, stínily by bytům v přízemí a v prvním patře a znehodnotily by je.

„Navíc nechceme budoucím majitelům domů koukat až do kuchyně Soukromí by neměli oni a ani my. Také by se kvůli blízkosti staveb porušily zásady zdravého bydlení," vysvětlil Hubáček.

Spolu s dalšími místními obyvateli se rozhodl napsat petici. Požadují v ní, aby magistrát stavbu nových rodinných domků nepovolil a proti byl i v budoucnosti.

„Výstavba má sloužit jen zisku investora, nikoli k uváženému a logickému rozvoji lokality. Místo rodinných domků bychom si tady přáli menší park. Už dříve nám investor, který zde budoval kaskádové domy a nyní plánuje stavět nové řadovky, sliboval, že zde vytvoří parkovou zónu s dětským hřištěm. Chtěli bychom, aby tedy slib dodržel," podotkl Hubáček.

Přes sto padesát podpisů

Na konci dubna lidé odeslali petici vedení města. Podepsalo ji přes sto padesát obyvatel lokality. A nejsou jediní, komu se návrh nezamlouvá. Negativní postoj má totiž i Odbor koncepce a rozvoje magistrátu.

„Podle územního plánu je možné tento soukromý pozemek zastavět. Územní plán je však obecný dokument. Vždy záleží na konkrétním řešení dané lokality. K návrhu jsme vydali negativní stanovisko. Investor tak musí předložit jinou variantu," objasnil Radek Dosoudil, vedoucí odboru koncepce a rozvoje magistrátu.

Jelikož projekt počítá i s využitím části městského pozemku, bude se jím zabývat i majetkoprávní odbor. Příští týden pak o petici i výstavbě bude jednat nejužší vedení města, které rozhodne, jak petentům odpoví.

„Petici máme na programu příští týden. Nyní naši úředníci připravují posudky. Pak se rozhodneme," informoval náměstek primátora Martin Major.

Pozemek u kaskádového domu v ulici Jarmili Glkazarové, kde by měly vyrůst rodinné domy

Už jednou protestovali

Pozemek mezi domy vlastní rodina spolumajitele společnosti Artera Ladislava Opletala. Ten se nechtěl nyní k petici vyjadřovat.

„Nevěděl jsem o ní. Potřebuji si ji nejdříve prostudovat a promyslet si to. Pak se možná vyjádřím," řekl Opletal, proti jehož záměrům v lokalitě místní už jednou protestovali.

Před čtyřmi roky bojovali proti rozšíření výstavby směrem k Řepčínu a proti budování dalších kaskádových domů.

Původně jim totiž investor slíbil, že plochu za domy vyhradí pro výstavbu rodinných domů a park s dětským hřištěm. S protesty proti správnímu řízení však lidé neuspěli, a tak jim za domy vyrostlo moderní sídliště.

SOUVISEJÍCÍ: Hejčín: lidé nechtějí mít místo klidu za domem sídliště