Donedávna bezejmenná ulice se dvěma rodinnými domy bude napojena na ulici Povelská.

„Ulici bylo třeba pojmenovat. Radní proto projednali návrhy městské části Nemilany a kulturní komise, aby Zastupitelstvu města Olomouce doporučili schválit název Zákřovská. Toto pojmenování má připomenout malou vesnici Zákřov, část obce Tršice, ve které se na samém konci války stal neuvěřitelný masakr, kdy bylo mučeno a popraveno devatenáct mužů, vesnice byla vyrabována a vypálena," vysvětlila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Místní by však raději procházeli ulicí s jiným jménem. Návrhy měli dva.

„Oblast se podle map jmenuje U Černé cesty, náhradní název jsme měli K Astře, protože ulice bude končit v zahrádkařské oblasti Astra v Nemilanech. Ani jednu verzi město nerespektovalo. Lidé se mne potom ptali, co jsme to navrhli," posteskl si předseda městské části Nemilany Vlastimil Pavlík.

Název Zákřovská město vybralo i proto, že souvisí s Lidickou a Janíčkovou, které už v městské části téma nacistických zločinů druhé světové války připomínají. Miroslav Janíček byl mladý člen odboje zastřelený 8. května 1945 německými vojáky při návratu z osvobozené olomoucké nemocnice, kam vezl těžce zraněnou ženu.

V Tršicích nicméně nové jméno olomoucké ulice uvítali.

„Nevěděli jsme o tom. Bylo to překvapení, ale milé. Aspoň se nad tím názvem někdo pozastaví a Zákřov vstoupí do širšího povědomí," řekla tršická starostka Leona Stejskalová. Nedávno byla za dětmi na táboře a stále je podle ní potřeba mladším události druhé světové války připomínat.

„O druhé světové válce děti ví, ale holocaust neznaly. Přišlo mi, že by se o tom mohlo ve školách více učit," podotkla starostka.