V šesti halách by podle odhadů mohlo najít práci až osm set lidí, například na montážích nebo v lehké výrobě.

Zázemí u výpadovky na Ostravu může do regionu přitáhnout investory.

Prostor mezi autosalonem a výrobním areálem Ferona má přibližně dvacet hektarů.

Záměr na stavbu logistického centra nazvaný BIA SERVICE Park Olomouc – Bystrovany získal po letech příprav před prázdninami územní povolení.

„Projekt tak směřuje k dokončení. Nebude se v něm dělat jen logistika, ale zároveň můžeme cílit na lehkou a ekologicky čistou výrobu nebo montáž," uvedl předseda představenstva olomoucké společnosti BIA SERVICE František Kaštyl.

Počítá, že centrum nabídne práci 600 až 800 zaměstnancům.

„Jde o nová pracovní místa. Máme řadu zájemců včetně zahraničních firem. Je to jedna z posledních možností získat tady šikovné místo, protože dnes je velmi náročné sehnat pro takový projekt veškerá povolení. Společnosti si to uvědomují, zájem je poměrně slušný," dodal Kaštyl.

Potvrzuje to i majitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar.

„Rozlehlý prostor na komerci by pro Olomouc byl dobrý, protože by přitáhl investora s podnikatelským záměrem. Bystrovany jsou dobrá lokalita," zhodnotil.

Naplánovaných je šest hal různé velikosti. Zemní práce by měly začít letos na podzim, stavební povolení očekává společnost na jaře.

„Do podzimu 2017 by mělo být většina objektů v provozu," odhadoval Kaštyl.

Zelená bariéra proti hluku

K úpravám terénu patří i ochranný val, na kterém trvaly Bystrovany. Obec měla obavu z prachu a hluku.

Už před dvěma lety se proto s investorem dohodla na vybudování zeleného bariéry.

Ozeleněný val bude šest metrů vysoký a stromy na něm nebudou nižší než čtyři metry.

„Součástí stavebních prací je i obslužná komunikace pro Bystrovany, což je důležitá věc, to byla jejich další podmínka. Aby byli odcloněni a stávající doprava nejezdila lidem kolem domů," přiblížil František Kaštyl.

Projekt podle svých slov začal připravovat v roce 2007.

„Jeho součástí byl i územní plán Bystrovany, který nebyl jednoduchý, vše trvalo pomalu deset let," dodal zástupce investora.