Práce na mostě oficiálně začaly minulé úterý, kdy dopravu přiškrtily uzavírky.

I když jsou zatím pouze částečné proti těm, které přijdou v příštích měsících, vyvolaly emoce.

Podle místních nebylo týden vidět, že by se na staveništi pracovalo.

„Minulý týden se nedělo nic. Jen to pozavírali, čímž nám akorát zkomplikovali život,“ vztekal se šestačtyřicetiletý řidič, když se v pondělí ráno otáčel ve slepé Husově ulici. Nemá zde trvalé bydliště.

Výstavba další části Nákupního parku Bělidla
V Olomouci přibudou další velké obchody. Už teď je město "velmocí"

Musí si to sednout

Místní, kteří denně procházejí kolem mostu u Bristolu, hodnotili ruch kolem mostu v Komenského ulici a přilehlých ulicích s dopravním omezením shodně.

„Jen umístili dopravní značení. Do včerejška nic. Divili jsme se, proč to tedy v úterý uzavřeli a zasáhli takovým způsobem do dopravy,“ hodnotili manželé Bobáčkovi z Komenského ulice.

„Asi chtěli, abychom si na takovou změnu zvykli. Už bez uzavírek to byla kolem Bristolu hrůza, ne tak nyní. Musí si to sednout, to se nedá nic dělat. Každopádně nás omezili o týden dříve. Nic se nedělo,“ přidal se Milan Hlaváč z Husovy ulice.

V tomto týdnu jsou již výsledky práce pro místní viditelné.

Na chodnících a silnicích jsou barevně vyznačeny inženýrské sítě a na břehu řeky Moravy se bagruje – pařezy musejí pryč.

„Od minulého týdne došlo k předání staveniště a probíhá vytyčování inženýrských sítí. To je také hlavním důvodem, proč bylo potřeba učinit dopravní omezení,“ vysvětloval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Parkovací automat v Olomouci
Parkovné v Olomouci přes telefon? Většina stále platí mincemi
Miss OK 2018 v Besedě v Otrokovicích.
OBRAZEM: Středoškolačky bojují o korunku Miss OK

Auta zastavili kvůli měření

Samotná stavba začne přeložkami inženýrských sítí.

„Těch je v lokalitě velké množství a vedou i pod komunikacemi. Proto od minulého týdne probíhá jejich vytyčení a zaznačení,“ popisoval Chmelař.

Proč byla doprava hned po Velikonocích zaškrcena objasňoval tím, aby parkující auta nestála a neprojížděla přes místa, kudy probíhají tyto inženýrské sítě a kde se budou pohybovat pracovníci firem.

„Aby tito pracovníci stavby mohli sítě bezpečně vytyčit a zakreslit. V průběhu tohoto týdne již startují zemní práce, frézování pařezů a příprava lávky pro pěší vedle mostu Komenského,“ informoval Chmelař.

Vizualizace přestavby nádraží ve Šternberku - cílový stav
Nádraží ve Šternberku čeká radikální přestavba. Takto má vypadat

Chystají se další parkoviště

Pro obyvatele ulic v okolí staveniště, kde nesmí parkovat, zajistila radnice desítky nových míst a jedná o dalších plochách, například ve vnitrobloku zemědělské školy, kde by měli mít možnost nechat auto právě motoristé s trvalým bydlištěm v ulicích s nejvýraznějšími omezeními. Další místa přibudou v ulici Na Letné.

„Asi dvacet míst pro odstavení vozidel vzniklo na nově zpevněné ploše v ulici Pasteurova u podjezdu, v Charkovské ulici byla zpevněna plocha pro asi patnáct vozidel, po zjednosměrnění dopravy lze v ulici Kpt. Nálepky parkovat po obou stranách vozovky, přičemž přibylo asi třicet parkovacích míst, deset dalších míst vzniklo zpevněním nevyužité plochy v ulici Na Bystřičce. Rýsuje se i možnost parkování na jedné straně ulice Nábřeží, ovšem výhradně pro lidi s trvalým bydlištěm v této ulici,“ informoval mluvčí radnice Michal Folta.

Veškerá omezení a uzavírky jsou uvedeny na webu protipovodňové ochrany města.

Kácení starých stromů ve Smetanových sadech v Olomouci
Velké kácení v olomouckých parcích. Začala obnova sadů

Po mostě do 20. května

Po dobu stavebních prací je lidem k dispozici několik kontaktních pracovníků, jejichž telefonní čísla a e-mailové adresy najdou také na speciální internetové stránce.

Práce u Bristolu jsou rozděleny na několik etap, přičemž k tomu zásadnímu, uzavření mostu v Komenského ulici, dojde 21. května - individuální doprava bude mít možnost projet do 20. května, pro MHD bude průjezd zachován do 30. června.

Šumperská radnice nabízí k prodeji ze skladu civilní ochrany nákladní vozy Praga nebo mobilní elektrocentrály.
O vyřazené "vétřiesky" svedli dražitelé bitvu. Masakr, zaznělo
Tramvaj na mostě přes Moravu v Masarykově třídě
Tramvaje se přes mosty v Olomouci střídají, nesmí je přetěžovat