„Naše lahůdkářství funguje necelé tři roky. A musím se přiznat, že pořád je to boj o přežití. Proto musíme vymýšlet stále nové recepty, abychom k nám přitáhli zákazníky,“ řekla Zdeňka Poštulková.

Rozhodla se experimentovat s tvarůžky. Loštice jsou těmito syrečky proslulé, takže začala přemýšlet, jak s jejich pomocí obohatit sortiment o slané moučníky.

„Během letní sezony sem přijíždí hodně turistů a pro ty jsme chtěli připravit něco mimořádného. Lidé přece nejezdí jen za památkami, ale v dnešní době již existuje pojem gastroturistika,“ vysvětlila svůj záměr podnikatelka.

Nejprve začali v lahůdkářství smažit tvarůžky v bramborákovém těstíčku nebo je kombinovali s langošem. Přišli však návštěvníci, kteří nechtěli čekat na to, až jim syreček osmaží. Měli chuť na něco, co vezmou do ruky hned.

„Vymysleli jsme tedy šáteček a kremroli z listového těsta plněné tvarůžkovou pěnou. V nabídce máme také loštické koláčky – to je tvarůžek na kroužku z listového těsta, který je zdobený biopovidly, či tvarůžkový vdolek,“ popsala speciality ze své výrobny Zdeňka Poštulková.

Zároveň si trochu postěžovala, že mimo sezonu nejdou moc na odbyt.

„Místní je znají a nejsou pro ně atraktivní. Proto jezdíme na různé jarmarky a trhy. Naposledy jsme byli například na veletrhu Go – regiontour v Brně, kde jsme slavili poměrně slušný úspěch,“ pochlubila se podnikatelka.

Díky prezentaci na letním folklorním festivalu ve Velkých Losinách se jí podařilo proniknout i do naší metropole.

Zástupcům Folklorního sdružení České republiky tvarůžkové dobroty moc chutnaly, a tak loštické lahůdkářství dostalo pozvánku na Národní krojový ples do Prahy.

„Ve foyer Top hotelu budeme prodávat v sobotu od 13 hodin tvarůžkové moučníky – koláčky, šátečky, kremrole a vdolky. Moučníky mají certifikát Haná regionální produkt a koláček získal titul Česká chuťovka 2010,“ upřesnila Zdeňka Poštulková.

A jak tato netradiční laskomina chutná? Na patře nejprve ulpí nakyslá chuť neslazených biopovidel, která se postupně spojí se slaným podkladem a aromatickým syrečkem. Jde o neobvyklou kombinaci, která ale rozhodně stojí za vyzkoušení. V sobotu ji ochutnaji i Pražáci.