Tvarůžková je vpravdě regionální a vskutku netuctová letní pochoutka, která jde do své třetí sezony. V kavárně U lišky Bystroušky na loštickém náměstí Míru se dnes olizoval nejeden turista.

„Není špatná, ale druhou si nedám,“ smál se pan Michal z Mohelnice.

V rodišti tvarůžku přes zimu nelenili ani provozovatelé Tvarůžkové cukrárny, kteří tentokrát vsadili na hit loňské sezony – černou zmrzlinu.

„Není špatná. V kombinaci s vanilkovou chutná dobře. Jen ta moje pusa a bohužel i halenka,“ ukazovala seniorka Věra z Olomouce následky barvy černější než uhlí.

„Pračka si s tím poradí. Teda doufám,“ smála se.

V Olomouci vyrážejí milovníci zmrzliny za koncertem chutí a barev například do Zmrzlinária.

„Měla jsem buvolí a byla vynikající. Jejich ovocné jsou přímo skvělé!“ chválila Monika Pospíšilová tradiční zastávku rodiny v horkých dnech.

Za olomouckým zmrzlinovým rájem, kde se dnes dveře netrhly, stojí kuchař-cukrář Lukáš Ráb.

„Snažím se nabídnout 80procentní sorbety, zmrzliny bez lepku bez laktózy. A zmrzlině dát příběh,“ zasvěcoval vloni, když ráj vyznavačů zmrzliny otevřel.