Letecké muzeum Olomouc získalo dva novější typy takzvaného tůčka, a to ne jen tak ledajaké.

„Jedná se o vládní letouny TU-154M, které přepravovaly prezidenta Václava Havla," přiblížil Zdeněk Svobodník z Leteckého muzea.

První letoun byl vyrobený v roce 1996, druhý v roce 2000.

„Rozdíl mezi nimi je pak už jen v barvě prezidentského salonku," poznamenal.

Obě letadla přivezou do Olomouce na začátku nadcházející turistické sezony z pražských Kbel.

„Celou dobu jsme měli zájem získat tupoleva, který k Olomouci neodmyslitelně patřil. To se nám ovšem nepodařilo. Nový majitel nesouhlasil, aby se vrátilo zpět. Našli jsme proto jinou variantu," uvedl dále Zdeněk Svobodník, který letouny odkoupil od společnosti Excalibur Army poté, co je vyřadilo ministerstvo vnitra z provozu a nahradilo je Airbusem A319.

Vládní letoun TU-154M, který zatím stojí na letišti v Praze Kbelích, bude příští sezonu vystavovat Letecké muzeum v Olomouci.

Vládní letoun TU-154M, který zatím stojí na letišti v Praze Kbelích, bude příští sezonu vystavovat Letecké muzeum v Olomouci. Autor: Letecké muzeum Olomouc

Novější si nechá

Oba zakoupené vládní letouny jsou podle Zdeňka Svobodníka v perfektním stavu a jsou také schopné letu.

V Olomouci ovšem zůstane v budoucnu pouze jeden.

„Předpokládáme, že si necháme novější typ a druhý letoun poskytneme jinému leteckému muzeu," poznamenal.

Zdeněk Svobodník přidal, že se spojí s městem coby majitelem pozemků na nynějšími parkovišti u plaveckého stadionu.

„Dokážeme si představit, že by mohlo stát na původním místě a bylo by tak oddělené od ostatních exponátů, ale to bude teprve předmětem budoucího jednání," dodal Zdeněk Svobodník.

Ať tak či tak, v příštím roce expozice muzea, kterému roste rok od roku návštěvnost, nabídne kromě vládního letounu i další nové exponáty.

Letadlo a bar Tu-104 v OlomouciTu-104 z Olomouce v novém kabátě jako atrakce Air parku ve Zruči

Olomoucké Tu-104 na původním stanovišti (vlevo) a s novým nátěrem jako hlavní atrakce Air Parku ve Zruči u Plzně. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč a planes.cz

Sraz u letadla

Původní Tupolev tedy TU-104A, který stál v Legionářské ulici asi tři desítky let a stal se jedním ze symbolů Olomouce, odvezl soukromý sběratel se svým týmem z Air Parku ve Zruči u Plzně.

Známé Tůčko se tak na konci na konci roku 2012 přesunulo z Hané na druhou stranu republiky.

Lidé na legendární dopraví prostředek v centru historické Olomouce stále vzpomínají.

„Vždycky jsme si u něj dávali s přáteli schůzky. I potom, co zmizelo, prostoru, kde se potkáváme, neřekneme jinak než ´u letadla´," přiznala dvaatřicetiletá Hana z Olomouce.