V Němčicích nad Hanou nevinně tvářící se potok Žlebůvka nadělal lidem v jejich příbytcích pořádnou paseku.

Pár kilometrů vzdálené Pavlovice u Kojetína zase zaplavily tuny bahna z utrženého svahu.

Takové kroupy padaly při průtrži mračen ve čtvrtek 13. června v Olšanech.
Bouřky zaplavily ulice a domy, padaly kroupy jako koule

Tuny bahna u zastávky

Čtvrteční noční bouřky se na Prostějovsku vyřádily hlavně v jeho jižní části. Jednou z nejvíce postižených obcí byly Pavlovice.

"Měli jsme veřejné zasedání zastupitelstva a spustil se prudký déšť, doplněný krupobitím. V půl osmé jsme skončili a v dědině už bylo plno vody," popisoval situaci pavlovický starosta Milan Lešikar.

"Ze strouhy byla najednou šestimetrová řeka. Zaplavilo nám to vyčištěné koupaliště i hasičárnu. Bahno z utrženého břehu pak společně s vodou zatopilo i jeden dům," doplnil Lešikar.

Postiženou majitelkou domu byla Lucie Růžičková.

"Do sedmi hodin to bylo v pohodě. Kanály ještě stíhaly. Jakmile se ale urval ten svah u cesty na Dřínov, tak už to byla katastrofa. Hlína ucpala odtoky a bahnitá voda nám zaplavila zahradu i obytné místnosti," líčila Lucie Růžičková a dodala: "Seběhli se lidé z celé dědiny a všichni pomáhali. Prokopali odpady a voda začala odtékat. Za to jim strašně děkuji."

Centrum Pavlovic bylo během pátečního dopoledne zaplaveno bahnem a tím pádem byla uzavřena i hlavní příjezdová komunikace s autobusovou zastávkou.

"Od večera byla silnice neprůjezdná, děláme na tom od rána. V poledne se už bude jezdit," uzavřel starosta.

Tropy na koupališti. Ilustrační foto
Víkend přinese až 35°C i bouřky. Jak bude po něm?

Zatopených třicet domů

Jako z katastrofického filmu pak vypadala část Němčic nad Hanou na příjezdu od Prostějova. Hasičská technika, vystěhovaný nábytek a bláto.

"Nikdo nic neavizoval, blesková povodeň přišla z ničeho nic. Během pár minut se zvedl místní potok a vylil se z břehů. Zalil zahrady, bohužel se ale voda dostala i do obytných budov. Napočítali jsme zhruba třicet nemovitostí postižených touto bleskovou povodní," popisoval Jan Vrána, starosta Němčic nad Hanou.

Jednou z postižených byla i Jarmila Vránová.

"Jednou už jsme tu povodeň zažili. Nebyla to ale taková hrůza. Tehdy to zaplavilo jen dvůr a studnu, teď je to mnohem horší," sdělila Deníku Jarmila Vránová a doplnila: "Všechno zničené, studna, ze které bereme vodu celý život je úplně zaplavená bordelem." Bahno z potoka zdevastovalo celé přízemí. "Dostalo se to kompletně do všech obytných místností. Museli jsme vykopnout práh u vchodových vrat, aby mohla voda odtéct," popisoval Martin Vrána.

Letitou pamětnicí byla i další postižená žena.

"Už nás Žlebůvka vytopila třikrát. Tentokrát je to ale asi nejhorší. Celá zahrada a tím pádem i úroda pod vodou. Voda s bahnem se dostala i do všech místností v přízemí," krčila bezmocně rameny Jiřina Hrubá.

Vedle bydlící paní důchodového věku seděla bezmocně před domem a při pohledu na vynesený nábytek jen lomila rukama. "Všechno zničené. V co už mám věřit. Obývák úplně zdevastovaný…"

Postiženým rodinám pomáhali dobrovolní i profesionální hasiči a prakticky každý kdo měl volno a zdravé ruce.

"Naše jednotka byla nejdříve v Pavlovicích, tam je to zasáhlo dříve. Byl jsem s nimi v kontaktu, zavolal jsem jim, aby zkontrolovali tok. Pak přišla ta smršť a bylo zle. Hasiči z Prostějova nám přivezli pytle z pískem. Bouřky se ale vrátily, z potoka se stala divoká řeka a my jsme museli okolo půlnoci prokopat hráz mezi potokem a rybníkem, aby měla voda odtok. Okamžitě se to projevilo," informoval dále starosta Vrána a pokračoval: "Ráno zasedla opět povodňová komise. Začali jsme koordinovat práce. Máme tu zhruba tři čety hasičů, snažíme se lidem pomáhat jak můžeme."

Srážka autobusu s kamionem na D35 u Litovle
Trenéři před nehodou přikázali dětem se připoutat. Šok byl strašný, popisovali