Záměr propachtovat části pozemků, kde fungují tržiště a provizorní parkoviště, v minulém týdnu zveřejnilo město na úřední desce. Do konce ledna je má v pronájmu společnost Tržnice Hopa olomouckého developera Richarda Morávka.

Nový Kaufland na Tabulovém vrchu v Olomouci, 23. října 2021
Kaufland na Tabuláku chystá otevření. Takto se proměnilo bývalé Milo a okolí

Zahájení koncesního řízení a základní zadávací podmínky pro veřejnou zakázku schválila rada města 11. října. Do budoucna chce zachovat trh s regulovaným nájemným pro malopěstitele. Podmínky využití zanedbané lokality nacházející se na prahu historického jádra města podrobně nastavuje Studie podmínek dočasného využití území Tržnice – Třída Svobody.

„Snahou je nastavit parametry tak, aby veřejný prostor byl kvalitní. Jedná se o vstupní bránu do památkové rezervace,“ poukázal již dříve náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán. „Jednou z podmínek je zachování zelných trhů, a to s regulovaným nájemným pro malopětitele,“ sdělil Deníku.

Na jaře už s novým

Zájemci o pronájem mohou své nabídky poslat do 30. listopadu, kdy jejich elektronický příjem končí. Na jaře by již tržiště mohlo fungovat pod novým provozovatelem, byť zřejmě v provizorním režimu, protože kompletní revitalizace zanedbané lokality může rok i dva trvat.

Se třemi zájemci již město vedlo předběžné tržní konzultace. Někteří poukazovali na to, že architektonická studie dává velmi málo prostoru a předurčuje soukromému investorovi jak prostorové řešení, tak i faktické provedení rekonstrukce tržnice.

Investice může překročit i 20 milionů korun - odhadovaná hodnota veřejné zakázky „Provozování a obnova lokality Tržnice v Olomouci“ je bez DPH něco přes 37 milionů korun.

Vítěz dostane lokalitu do pronájmu na 25 let.

Na poli u Bystrovan vyrostou haly. Investor zahájil první etapu výstavby East Parku Olomouc. 16. října 2021
Stavba obřího East Parku u Bystrovan začala, buduje se kilometrová "hradba"

Stávající nájemce měl původně skončit 16. října a do konce výpovědní doby měl podle pokynu úředníků magistrátu ze srpna vyklidit prostranství, tedy odstranit stánky, buňky správce, WC a oplocení.

Vypadalo to, že lidé přijdou o možnost nakoupit si na tržišti tradiční „dušičkový“ artikl. Město se nakonec s nájemcem dohodlo na prodloužení do konce ledna, aby mohly proběhnout i vánoční trhy a společnost následně měla i dostatek prostoru na vyklizení pronajaté plochy.

K mání je stále i historická budova tržnice. Objekt v Kateřinské ulici koupil v roce 2019 za 40 milionů korun podnikatel Pavel Široký s tím, že mu vdechne život a promění i nevzhledné okolí. Budovu nakonec jen vyčistil. S městem se na podmínkách pronájmu sousedních pozemků nedohodl. „Rozhodli jsme se dát šanci někomu jinému,“ řekl v září k prodeji někdejších jatek.

Majitel budovy olomoucké tržnice podnikatel Pavel Široký. Koláž: DENÍK
Nový majitel tržnice: Sloužit bude dobrému jídlu, chceme i šanci ovlivnit okolí