V místech, kde před týdnem dvěma zapršelo, je šance na úspěch větší. Ideálně pak v Jeseníkách v nadmořské výšce kolem 800 metrů. Při současných třicítkách však houby brzy zajdou i tam. Na vývoj nových plodnic je potřeba vlhko a přes den ideálně pár stupňů nad dvacítkou. S takovým počasím nyní předpověď nepočítá.
„O víkendu snad všechny lesy obsety auty, houbaři všude, houby nikde,“ hodnotili lidé z Olomoucka na houbařském serveru.
„Čechy pod Kosířem dvě hodiny v lese, a nic. Náměšť na Hané po hodině jedna babka. Na Konicku osm klouzků, jinak nic. Dětřichov a Dálov nic,“ přidali se další na www.nahouby.cz.
Podle mykologa Jiřího Polčáka jako by lidé o prázdninovém volnu zapomínali na to, že konec července a začátek srpna je obdobím, kdy konzumní houby téměř nerostou.
„Pokud někde více zaprší, tak něco vyroste, ale na houbařskou sezonu je opravdu příliš brzy. A při současných teplotách? To je po houbách,“ reagoval Polčák.
Konzumní houby při teplotách kolem 30 stupňů Celsia nevytváření plodnice. Na to je potřeba 12 a 15 stupňů přes noc a přes den mírně nad 20.
„Pětadvacet už je moc. A dnes máme 38!“ komentoval v úterý.
Netrpěliví houbaři mají šanci na úspěch jedině ve vyšších polohách, nejlépe v Jeseníkách, a to v místech, kde více zapršelo.
„Beskydy a Javorníky jsou suché. Více hub nyní roste v Čechách: Orlických horách či Krkonoších,“ poradil lovcům s košíky a kudlami, kam se nyní vydat pro plné koše.
Komu by stačilo provonět polévku, může v parcích a zahradách narazit na žampiony, ale pozor na záměnu s mírně jedovatou pečárkou zápašnou.
„Pozná se snadno podle žloutnutí dužniny na řezu. Jak zežloutne, pryč s tím,“ vysvětlil Polčák. V lesích a na jejich okraji je možné najít hřib smrkový, hřib kovář a koloděje.
„Sem tam kozák habrový a kozák březový, velmi málo je holubinek a ryzců,“ uvedl mykolog.