V olomouckém děkanátu jsou už rozpečetěny všechny kasičky Tříkrálové sbírky. Letos s nimi nemohli v ulicích chodit koledníci, ale díky podpoře veřejnosti je Charita umístila do obchodů, úřadů, lékáren a firem.

Na Olomoucku mohli lidé přispívat do celkem 365 pokladniček, což je jen o 67 méně než v loňském roce.

Koordinátorky sbírky jsou z přístupu a podpory veřejnosti doslova nadšené.

„Uchvátila nás ochota pomoci i tvořivost při hledání nových cest podpory s místními asistenty, pracovníky obecních úřadů, dobrovolníky a jednotlivci z řad veřejnosti. Jsme vděční za novou formu spolupráce,“ ocenila přístup veřejnosti koordinátorka sbírky pro Olomoucko Milada Malíšková.

Lenka Bazgerová z olomouckého SeniorCentra SeneCura s průkazkou o očkování proti covidu, 4. února 2021
Průkazka potvrzuje Olomoučance dokončené očkování. K čemu je jí ale dobrá?

Někde ještě více než loni

Na některých místech překonal letošní výtěžek z kasiček částku vybranou v loňském roce. Například v katedrále svatého Václava se vybralo přes 70 tisíc korun, na Svatém Kopečku více než 47 tisíc korun, což je ve srovnání s rokem 2020 dvojnásobek.

Na Olomoucku lidé do pokladniček na veřejně přístupných místech darovali celkem 1 003 225 korun. V online Tříkrálové sbírce lidé Charitě Olomouc zatím věnovali na pomoc potřebným téměř 277 tisíc korun.

Vizualizace obecního statku v Hlušovicích.
Atraktivní proměna: Hlušovice postaví moderní centrum ze staré zahrady

Online koleda stále pokračuje až do konce dubna. Lidé mohou svůj příspěvek zaslaný na dálku věnovat přímo Charitě v místě svého bydliště.

S úspěchem letošní Tříkrálové sbírky jsou pořadatelé spokojeni, výtěžek z kasiček předčil jejich očekávání.

„Přes veškeré obtíže jsme v tak náročné době díky všem dárcům dosáhli na neuvěřitelnou částku,“ konstatovala koordinátorka sbírky pro město Olomouc Veronika Velčovská.

Charita finanční dary použije na rozvoj domácí hospicové péče, finanční a materiální pomoc lidem s psychosociální poruchou, kteří se ocitají v nouzi. Přispěje také rodinám ohroženým chudobou v důsledku pandemie.