U jeslí se Ježíškovi ve středu dopoledne poklonil biskup Antonín Basler po boku prezidenta Arcidiecézní charity Olomouc Bohumíra Vitáska a primátora města Miroslava Žbánka.

Po společné modlitbě uvnitř katedrály se trojice králů přesunula ven, kde všem lidem dobré vůle popřála štěstí do roku 2021. K požehnání se přidali také ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt a ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.

Očkování proti nemoci Covid-19. Ilustrační foto
Do Olomouce dorazila další vakcína, vystačí pro několik tisíc lidí

Slavnostní zahájení tradiční sbírky proběhlo v komorním duchu, bez účasti veřejnosti. Olomoučané letos museli oželet i tříkrálový průvod městem zahrnující návštěvu úřadů a dalších institucí.

„Těšil jsem se, že si po roce opět navléknu kostým a v rámci Tříkrálové sbírky vyrazím mezi lidi. Současná situace ale osobnímu setkávání bohužel nepřeje,“ poukázal primátor Žbánek na protiepidemická opatření.

Olomoucká tramvaj. Ilustrační foto
Tramvaj, rondel i vodopád. Kam bude Olomouc letos investovat? A kde na to vezme?

Jak přispět?

Nejinak tomu bude i v následujících dnech. Zpívající koledníky v ulicích letos nahradí virtuální sbírka. Až do 30. dubna mohou lidé přispívat prostřednictvím webu www.trikralovasbirka.cz.

Další možností jsou dárcovské SMS zprávy nebo bankovní převod.

„Je potřeba uvádět variabilní symbol konkrétní charity, které chce dárce přispět. Podrobné informace jsou k dispozici na www.olomouc.charita.cz,“ popsala koordinátorka sbírky Veronika Velčovská.

Vaše silvestrovské a novoroční výletování. Mrkněte na fotky

Na vybraných místech, například v prostorách obecních úřadů, lékáren či kostelů, budou k dispozici klasické pokladničky. Dovnitř je možné vkládat peníze do neděle 24. ledna.

Výtěžek Tříkrálové sbírky v Olomouckém kraji poputuje na podporu domácí péče, na finanční a materiální pomoc lidem s psychosociálními poruchami, kteří se ocitnou v nouzi, a také rodinám potýkajícím se s dopady koronaviru. (ber, mgv)