Třicet z nich se přitom podle posledních závěrů šetření nakazilo ze společného oběda ve firmě v Přerově. Přesný zdroj nákazy ale dosud hygienici neurčili.

„U tří desítek případů onemocnění víme, že se jednalo o zaměstnance jedné firmy. Nakazili se ze společného jídla ve vývařovně, a to minulé pondělí,“ upřesnila epidemioložka Jitka Skácelová z Hygienické stanice v Přerově. Podle jejích slov ale odborníci stále neví, jaká složka potraviny nákazu způsobila.

„Zaměstnanci měli ten den k jídlu svíčkovou s knedlíkem, ale také mleté maso nebo salát. Nedá se tedy říci, že by onemocněla pouze skupina lidí, která jedla stejné jídlo. Chorobou onemocněli lidé, kteří měli rozdílné menu,“ shrnula Skácelová.

Přestože bylo vydáno tři sta obědů, nemocí se nakazilo pouze 30 lidí. „Záleží totiž na infekční dávce a na imunitě člověka, zda u něj nemoc propukne,“ poznamenala epidemioložka.

V ostatních devadesáti případech byl původ nákazy rozdílný. „Lidé většinou pozřeli nedostatečně tepelně zpracované maso, zmrzlinu nebo syrové vejce v salátech či krémech,“ shrnula Skácelová.

V letních měsících je podle odborníků riziko onemocnění salmonelózou mnohonásobně vyšší než třeba v zimě. Rozšíření nákazy totiž nahrává teplé letní počasí.

K nejrizikovějším potravinám patří syrová vejce, zákusky, obsahující krém ze syrových vajec, saláty s majonézou, ale také špatně propečené kuřecí maso nebo točená zmrzlina. „Té je sice v horku těžké odolat, ale pokud se chtějí rodiče riziku onemocnění vyhnout, ať dětem raději koupí nanuk,“ radí hygienička Skácelová.

Na sto dvacet pacientů nakažených salmonelózou se zčásti léčilo na infekčních odděleních nemocnic v Hranicích a ve Vsetíně. Někteří ale zvládli průběh choroby doma. Podle lékařů se salmonelóza na Přerovsku v hojné míře vyskytuje i mezi dětmi.

„Onemocnění se vyskytuje u různě starých dětí, výjimkou ale nejsou ani miminka do jednoho roku,“ popsala situaci tento týden dětská lékařka Marie Odstrčilíková z Přerova.

Salmonelóza je bakteriální onemocnění, které se projevuje horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením. První příznaky se zpravidla objeví od 6 do 48 hodin po nakažení.