Jaký typ cvičení jste na začátek programu zvolili?
První hodinu jsme uzpůsobili tomu, abych zjistil, co paní zvládne. A to jak svalově, tak mentálně. Všeobecně je totiž pravidlem, že ne každý dokáže dát do cvičení úplně všechno. Někteří lidé jsou opravdu velcí dříči, kteří by se v posilovně dokázali téměř uhnat, jíní to zase při první známce únavy balí. Zatím to vypadá, že paní Kaprálová k té druhé skupině nepatří. Během první hodiny jsme zjišťovali, jak je na tom s rovnováhou. Cvičili jsme například na velkých míčích, na TRX Rip Traineru, což je funkční pomůcka, která zapojuje svaly na břiše a na zádech. Ještě jsme na začátku.

Máte už sestavený tréninkový plán?
Vzhledem k tomu, že má klientka sedavé zaměstnání, je nesmysl, aby přišla do fitcentra a zase si sedla na nějaký posilovací stroj. Jednou týdně společně provádíme takzvaný funkční trénink, jehož úroveň a náročnost se dá uzpůsobit individuálně pro každého. Jelikož musíme brát v potaz její potíže se zády, je toto cvičení opravdu nejvhodnější. Dá se totiž upravit i jako rehabilitace a pomůže k opětovnému získání formy. Cvičení by jí mělo pomoci.

V čem konkrétně funkční trénink spočívá?
Posilujeme břicho a záda. Neizolujeme jednotlivé svalové skupiny, ale naopak je spojujeme. Posílení středu trupu probíhá neustále, a navíc na něj nabalujeme další externí skupiny. Díky tomu, že prošla diagnostikou, víme, jak je na tom se svalovou dysbalancí. To znamená, že vidíme, které svaly má silnější a slabší, a zaměřujeme se na ně.

Budete její cvičební program nějak obměňovat?
V rámci projektu Fit s Deníkem by si měla vyzkoušet co nejširší škálu lekcí, které ve Flex-Fitness studiu nabízíme. Ať už je to pilates nebo akčnější cvičení, jako je třeba slimbox. Účelem je, aby si našla svůj sport, který ji bude bavit i poté, co program skončí. Nejde o to, abychom paní nyní pomohli a za rok na tom byla stejně jako před projektem. Během tří měsíců ji chceme naučit novějšímu a zdravějšímu životnímu stylu. V tom jsou samozřejmě zahrnuté pohybové návyky i jídelníček.

Zasahovali jste do jídelníčku nějak zásadněji?
Je nesmysl, aby se teď postila nebo si odpírala oblíbená jídla. Třeba v různých reality show, které jsou v televizi, vyházejí lidem z lednice kečup, hořčici a podobné věci, což osobně považuji za zbytečné. Ještě jsem totiž nepotkal nikoho, kdo by po tomhle ztloustnul. Zásadní je, aby paní Kaprálová věděla, co do nákupního košíku může dát, a s čím by měla naopak šetřit. Nemusí se striktně držet nějakého nastaveného nutričního menu, ale pouze přemýšlet nad tím, co si může dopřát. Zkrátka jídelníček pro ni musí být udržitelný třeba dalších čtyřicet let a ne pouhé tři čtyři měsíce.

Trenér olomouckého Flex Fitness studia Petr Peč

Trenér olomouckého Flex Fitness studia Petr Peč. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Počítáte i s tím, že v rámci stravování občas klienti zhřeší?
Každý má nárok si občas dopřát něco nezdravého. Jen se to nesmí přehánět. Pokud bychom jí například zakázali čokoládu, byl by to pro ni mnohem větší stres, než když do jídelníčku kousek kvalitní čokolády normálně zapracujeme. Pak to stačí vykompenzovat trochou pohybu a všechno je v pohodě.

Jste připraveni na to, že může nastat krize? Ať už ve cvičebním či stravovacím odhodlání?
Ze své dvacetileté zkušenosti vím, že krize přicházejí u mnoha klientů. Ze začátku ji bude všechno bolet, ale s tím musí počítat. Za čas to přejde. Postupně bude tělo trochu unavenější. Nemyslím si však, že by krize nastala při cvičení. Když má člověk nad sebou ten pomyslný bič a dohled, tak se snaží. V průběhu programu se také budeme snažit stáhnout příjem sacharidů a tuků, což na psychiku nepůsobí moc pozitivně. Já doporučuji určit si jeden šidící den, kdy si člověk dopřeje nějaké oblíbené jídlo, které třeba není úplně zdravé. Jde o to, trochu si osvěžit mozek.

Doporučujete i nějaké doplňkové cvičení, které může dělat i mimo Flex-Fitness?
Nebylo by dobré, kdyby to hned ze začátku moc přeháněla, protože svaly nejsou na takovou zátěž zvyklé. Ideální je regenerační aktivita jako třeba plavání, sauny nebo masáže.