V době konání akce, přibližně od 15 do 17 hodin, bude tramvajová doprava vyloučena z ulice 1. máje.

Linky 2, 3 a X1/4 budou z centra odkloněny v obou směrech.

Linka číslo 2 s tratí z Fibichovy ulice ke krematoriu v Neředíně, pojede přes tržnici a třídu Kosmonautů a linka číslo 3 bude provozována jen v úseku Náměstí Hrdinů – Trnkova a zpět.

Linka X1/4 bude ve směru z Pavloviček odkloněna z centra přes tržnici a třídu Kosmonautů na Neředín a zpět pojede po stejné trase.

V úseku Hlavní nádraží – Náměstí hrdinů nebo Palackého tedy po dobu konání akce tramvaje jezdit nebudou. Podle možnosti ale bude vypravena náhradní autobusová doprava z hlavního nádraží na Žižkovo náměstí a zpět. Po ukončení slavnostního odhalení pamětní desky se provoz vrátí do původních tras.

Festival Řeká má duši v Olomouci
Festival Řeka má duši přinesl hudbu i divadlo na vodní hladině
Létofest naproti nákupní galerie Šantovka v Olomouci
Létofest v Olomouci přilákal tisíce lidí, zahráli i Kabáti. Najdete se?

Pamětní deska Pavla Dostála bude na fasádě Armádního domu, kde v šedesátých letech fungoval DEX klub, který Dostál pomáhal založit. Pamětní deska připomíná osobnoust a práci Pavla Dostála také ve foyer Moravského divadla Olomouc, a to od roku 2013.

Kdo byl Pavel Dostál?

Pavel Dostál se narodil v Olomouci v roce 1943. Na střední škole studoval chemii, ale jeho další životní dráha směřovala k divadlu. V šedesátých letech založil olomoucký divadelní soubor Skumafka a legendární DEX-klub, kde hostoval například Karel Kryl nebo Miroslav Horníček.

Vpád cizích vojsk na naše území v roce 1968 komentoval v protisovětském rozhlasovém vysílání olomouckého Rádia Ječmínek. Do konce osmdesátých let střídal různé dělnické a technické profese a začátkem devadesátých let vstoupil do politiky.

V době normalizace spolupracoval s Amatérským studiem při Státním divadle Oldřicha Stibora a v 90. letech působil jako režisér v Moravském divadle.

Pavel Dostál také znatelně zasáhl do polistopadové politiky, nejdříve jako poslanec za Občanské fórum, poté v barvách ČSSD. V letech 1998 až 2005 působil jako ministr kultury, přičemž zažil ve vládě celkem čtyři ministerské předsedy. Pavel Dostál zemřel v létě 2005 po více než roční intenzivní léčbě rakoviny slinivky. Bylo mu 62 let. 

Hromadný start balonů na olomouckém letišti v Neředíně
Nad Olomouc se vzneslo hejno balonů. Podívejte se na barevnou show
Zaklíněného řidiče vytahovali z vraku
Porouchané auto na D35 zdemoloval náklaďák, řidiče museli vyprostit