Arcidiecézní muzeum Kroměříž před necelým půldruhým rokem . To nejvzácnější z bohatých sbírkových fondů, které spravuje, se v současnosti přesunulo do sálu Trojlodí v Muzeu moderního umění v Olomouci.

Bezmála dvě stě padesát exponátů dokumentuje vývoj světového výtvarného umění od antiky až do 19. století. Nejvýznamnějším exponátem výstavy nazvané Luk a Lyra je Tizianův obraz Apollo a Marsyas, zájem však jistě vzbudí i díla Cranacha či Brueghela.

Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek v 18.30 hodin.

„Jedná se o zcela mimořádný projekt a z hlediska výtvarného umění patří k tomu nejzásadnějšímu, co se kdy v Olomouci objevilo. Toužili jsme shromáždit skutečně všechno podstatné z dějin umění,“ zdůraznil ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal.

Jeho slova potvrzuje i rozsah unikátních kroměřížských fondů. Počet sbírkových předmětů přesahuje sto třicet tisíc. Podle vedení muzea tak masivní transport ještě kroměřížský Arcibiskupský zámek (kde jsou sbírky soustředěné) nikdy nezažil.

Ústřední exponát celé expozice – Tizianův obraz Apollon a Marsyas – se stal klíčem k její koncepci a nakonec i samotnému názvu. Výstavní bloky jsou řazeny chronologicky, od antiky po romantismus. Nejvíce je zastoupena malířská tvorba, která má také v kroměřížské sbírce nejvýznamnější místo.

„Tvoří ji téměř pět set čtyřicet obrazů. Jádro kolekce pocházelo ze sbírek popraveného anglického krále Karla I. a lorda Thomase Howarda z Arundelu. Jsou zde samá slavná jména, kromě Tiziana například Veronese, Cranach, Brueghel nebo van Dyck,“ vyjmenoval Ondřej Zatloukal, autor olomoucké expozice, která dále nabízí vzácné kresby, grafiky či ukázky z knižního a hudebního archivu.