Vysokých čísel z předvánočního týdne, kdy nemocných raketově přibylo, však zatím nedosahuje.

Lékaři ovšem zaznamenali první těžké případy.

V Olomouckém kraji již v souvislosti s chřipkou dva lidé zemřeli.

„Po předvánočním týdnu, kdy jsme prudce poskočili, se díky svátkům a dovoleným nemocnost snížila. Teď jdou čísla opět nahoru, ale hodnot z předvánočního týdne nedosahujeme," hodnotila data z počátku ledna vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji Růžena Haliřová.

Předvánoční agresivní virus

V minulém týdnu bylo v regionu celkem 1619 nemocných s akutními respiračními infekcemi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Nejvíce marodů nahlásily ordinace z Prostějovska, Olomoucka a Jesenicka.

Záněty dýchacích cest stále řádí nejvíce mezi dětmi.

Ale ani u nejmenších pacientů není nemocnost jako před Vánocemi, kdy na Olomoucku v kategorii do pěti let vylétla na 7500 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Například v Jívové museli ze dne na den zavřít školu i školku.

„Něco takového nepamatuji. Sama nebývám nemocná, ale tehdy jsem se ráno probudila s devětatřicítkou a to trvalo tři dny. Postupně volali pedagogové a maminky dětí, že je jim zle a nepřijdou. Byl to pěkně agresivní virus a pro řadu lidí v Jívové hodně nepříjemné Vánoce," vzpomínala ředitelka školy Žaneta Fryčáková.

Dvě ženy zemřely

Během současné epidemie dominuje typ A/H3N2.

Lékaři již evidují i těžké případy, které skončily v nemocnici.

„Dva lidé v souvislosti s chřipkou zemřeli," sdělila Haliřová.

Šlo o starší ženy z Olomoucka a Šumperska, u nichž chřipka zapříčinila závažné komplikace jiného onemocnění a celkového zdravotního stavu.

Minulou sezonu v Olomouckém kraji ve spojitosti s chřipkou zemřelo osm lidí.

Tělo nemůže jít přes své možnosti

Některá lůžková zdravotnická zařízení, zejména v obou horských okresech, již zakázala návštěvy, aby před chřipkou ochránila hospitalizované pacienty.

„Zákaz platí na všech lůžkových odděleních nemocnice až do odvolání," informovala o opatření platném od tohoto pondělí v jesenické nemocnici mluvčí holdingu Agel Radka Miloševská.

Podle šéfepidemioložky Haliřové by se lidé v době chřipkové epidemie měli pokud možno spíše vyhýbat místům, kde je více lidí a dodržovat základní hygienická pravidla, hlavně kýchat do kapesníku a mýt si ruce.

„Nejdůležitější, pokud už na člověka něco leze, necítí se dobře a má teplotu, aby situaci nepodceňovali a zodpovědně zůstali v posteli. Tělo nemůže jít přes své možnosti," připomněla.