I tak je pramen mnohem vydatnější a na minerální látky bohatší než stávající, lázněmi využívané zdroje.

„Práce jsme zastavili ve 420 metrech. Termální pramen by podle odborníků byl v hloubce minimálně tisíc možná až dva tisíce metrů. Bohužel v tuto chvíli by byl tak rozsáhlý průzkum finančně neúnosné,“ uvedl ředitel lázní ve Slatinicích Josef Dušek.

Letos nalezený zdroj přírodní léčivé vody je však ve všech sledovaných parametrech vynikající a vedení lázní je s výsledkem několikaměsíčního průzkumu spokojeno:

„Dvojnásobně vydatnější a teplejší o 2,9 stupně Celsia, stejně tak kvalitativně co do složení je vysoce kvalitní a dokonce převyšuje stanovený evropský standard na přírodní léčivé zdroje,“ popisoval ředitel.

Objev minerálního pramene, který se nachází na pozemku lázní poblíž bývalého venkovního koupaliště, bude přínosem hlavně pacienty. Do lázní si jezdí léčit zejména nemoci pohybového ústrojí, bolesti zad, páteře a kloubů. Terapie by totiž byla mnohem účinnější.

„Předpokládáme, že na konci příštího roku již tento zdroj budeme moci využívat,“ sdělil Dušek. Nový léčivý pramen nejprve musí podle legislativy projít schvalovacím procesem.

Lázně v současnosti využívají k léčbě dvou pramenů. Starší pramen se jmenuje Jan a druhý, mladší, Jiří. Nový, který má sedmnáct stupňů, Celsia, zatím na pojmenování čeká.

Slatinické lázně již procházejí modernizací a společnost má smělé plány i do budoucna. Ze zdrojů Evropské unie dostala jedenáct milionů korun a z financí pokryla čtyři projekty. Už dokončila opravu a modernizaci staršího lázeňského domu Mánes a také upravila cvičebny pro pacienty.

SOUVISEJÍCÍ: Slatinice chtějí proměnit centrum v lázeňském duchu. Podívejte se jak

Historie slatinických lázní

Slatinické lázně nedaleko Olomouce jsou nestarším lázeňským zařízením na Moravě. Minerální pramen přírodní sirné vody využívají k léčebných účelům již od roku 1792.

Tehdy dal Alois Josef Lichtenštejn postavit první lázeňský objekt. Účinky minerální vody a její chemické složení však popsal již v roce 1580 lékař Tomáš Jordán z Klausenburka.