„Všechna vyšetření, která na novorozeneckém oddělení podstoupila, potvrdila, že jde o zdravého novorozence. Navíc po prvních dnech, kdy ztratila na váze, což je u nově narozených dětí zcela běžné, začala přibírat a mohli jsme ji předat do péče kojeneckého ústavu,“ popisoval první dny strávené v nemocnici mluvčí Egon Havrlant.

Dítě, které žena vložila do vyhřívané schránky v nemocnici 17. března, bylo převezeno do kojeneckého ústavu o čtyři dny později.

Více o nálezu Terezky v olomouckém babyboxu

Zájem byl hned

Už v průběhu pobytu holčičky na novorozeneckém oddělení se ozvalo několik lidí, kteří měli zájem o adopci.

„Mohli jsme je pouze informovat, kam se mohou s žádostí obrátit oficiálně,“ poznamenal Havrlant s tím, že personál novorozeneckého oddělení si Terezku oblíbil a sestry i lékaři se s ní těžko loučili.

„Na cestu ji nastrojili do hezkého oblečení a všichni věří, že se dostane do dobré rodiny,“ dodal.

Podle ředitelky olomouckého kojeneckého ústavu Heleny Součkové je již vybrána náhradní rodina, která by si nalezenečka mohla odvézt ještě v dubnu.

„Terezka měla malou porodní váhu, stále je drobounká, takže musí ještě trochu přibrat. Také ji ještě čekají poslední nezbytná vyšetření. Rodina se již připravuje a předpokládám, že jí bude předána do dvou třech týdnů,“ uvedla ředitelka.

Pomohli důchodci

Osud malé Terezky, jak ji pojmenoval personál novorozeneckého oddělení, oslovil seniory z olomouckého penzionu natolik, že se rozhodli ji potěšit malým dárkem.

„Poslali dvoje pletené papučky, které zhotovila jedna obyvatelka domu pro seniory,“ poznamenala ředitelka kojeneckého ústavu.

Holčička vážící 2,5 kilogramu podle zdravotníků skončila v babyboxu hodinu až dvě poté, co ji matka porodila. Byla lehce podchlazena, ale jinak v pořádku. Spolu s děťátkem matka nezanechala ve schránce umístěné na klinice žádný dopis s vysvětlením nebo nějakou dokumentaci.

Olomoucký babybox poprvé posloužil vloni v červnu, kdy do něj matka předala pár hodin starého chlapečka. Sestřičky mu daly jméno Stanislav, které mu soud ponechal a stejně tak adoptivní rodiče.

Babyboxů je nyní v tuzemsku celkem sedm a dohromady se pomocí nich podařilo zachránit dvanáct dětí.