„S kamarády jsme diskutovali, zda teplá kohoutková voda z řadu v domácnostech je vhodná k pití. Pít studenou vodu v zimě není vždy příjemné, proto si ji mnozí ohříváme v hrnku na sporáku nebo konvici i přes současné drahé energie,“ napsal Deníku pan Jaroslav z Olomouce.

„Prý teplá voda procházející výměníkovou stanicí nabírá a obsahuje nezdravé těžké kovy a také je plná nějakých nežádoucích bakterií. Kde je pravda?“ zajímal se.

Dodavatel vody, společnost Moravská vodárenská ze skupiny Veolia, skutečně garantuje kvalitu pitné vody pouze u vody studené.

„Jelikož nejsme dodavatelem teplé pitné vody, nemůže tedy ani garantovat její kvalitu,“ reagovala mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Jaroslav Faltýnek po zveřejnění jeho deníku čelil podezření, že ovlivňoval dopravní zakázky v Olomouckém kraji. Ilustrační koláž
Zakázky u silnic budou jinak. Kraj mění pravidla po "Faltýnkově deníčku"

Teplá je k mytí, ne k příme spotřebě

Teplá voda z veřejného vodovodu, která lidem teče doma z kohoutku, i když je vyrobena z vody pitné, se tedy nepovažuje za pitnou vodou a podle hygieniků není určena k přímé spotřebě - pití, přípravě jídel a nápojů. Dokonce ani k čištění předmětů, které přicházejí do styku s potravinami.

„Provozovatel vodovodu pro veřejnou potřebu je povinen jakost pitné vody zajistit a krajská hygienická stanice v této oblasti vykonává pravidelně a dlouhodobě státní zdravotní dozor,“ připomněla mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Počet sledovaných ukazatelů v pitné vody je podle KHS mnohem rozsáhlejší než u vody teplé.

Současně i hygienické limity pitné vody jsou přísnější než u vody teplé, a to s přihlédnutím k tomu, že voda pitná je určena k přímému lidskému konzumu.

Velká odpočívka Šlovice u Plzně na D5. Ilustrační foto
Vyroste u Litovle velká dálniční odpočívka? ŘSD ji zvažuje

Bakterie i látky z potrubí

„Teplá voda slouží prioritně k mytí. Zde je za nejzávažnější ukazatel s dopadem na zdraví uživatele považována Legionella spp., která může u sprchující se osoby způsobit závažné onemocnění plic,“ poukázala Koutná.

Teplá voda je obecně ideálním prostředím pro výskyt a množení bakterií. Vyšší teplota může navíc způsobit uvolňování nežádoucích látek z potrubí.

Další zdražování

Růst cen ovšem zdaleka nekončí. Zdražování energií ohlásila v tomto týdnu společnost Innogy, která je jedním z předních dodavatelů v České republice. Ceny zvedne od 7. března u základního produktu Standard 19 procent. Měsíční platba v typickém rodinném domě tak naroste o 400 korun.

O 14 procent pak stoupne také cena elektřiny, a to v distribuční zóně E.GD a PRE. Nové ceny se dotknou jen části odběratelů Innogy, kteří se nechtějí vázat v rámci dlouhodobých smluv.

Nezdražuje pouze elektřina a plyn. Zvedlo se vodné a stočné, rostou ceny potravin, a to napříč sortimentem, zdražily služby i nájmy v bytech.

Podle odhadů Ministerstva financí dosáhne průměrný růst cen v letošním roce 8,5 procenta, v prvním čtvrtletí dokonce meziroční inflace bude atakovat hranici 10 procent.

Ulici Za Nemocnicí vedoucí kolem psychiatrické kliniky k porodnici v olomoucké fakultní nemocnici zavřou práce související se stavbou centrálního pavilonu B (nový Franz Josef).
Fakultka již chystá stavbu nového velkopavilonu, výkop zavře cestu k porodnici

Jak doma ušetřit na energiích?

Vaření:

Při vaření v hrnci bez pokličky se spotřebuje kvůli úniku tepla o 150 až 300 procent více energie, než když je poklička na hrnci.

Na vaření používat jen tolik vody, kolik je opravdu potřeba. Dáte-li litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie až o 75 procent.

Při vaření je ideální přizpůsobit velikost hrnce velikosti plotýnky. Pokud by byla nádoba menší, teplo by unikalo kolem.

Elektrický vařič zapínat, až když je hrnec na plotýnce a vypínejte ho několik minut před skončením vaření.

Voda na čaj se při srovnání s plynovým sporákem či mikrovlnnou troubou nejúsporněji ohřeje v konvici nebo kávovaru.

Další spotřebiče:

Mrazničku i chladničku pravidelně zbavovat námrazy, která spotřebu energie citelně zvyšuje.

Důležité je správné nastavení teploty přímo v ledničce. Každý stupeň dolů představuje zvýšení spotřeby.

Myčku zapínat naplněnou.

Klasické žárovky s wolframovým vláknem přemění většinu energie v teplo a jen malou část ve světlo. Vyplatí se nakoupit dražší s LED technologií.

Stand-by režim: přístroje v „hibernaci“ spotřebovávají energii.

Nabíječka na telefon, která zůstává po odpojení mobilu v zásuvce, se zahřívá a spotřebovává energii.