Ještě před pár týdny však bylo všechno jinak.

„Když se k nám dostal, měl asi tři týdny. Bylo to takové malé klubíčko. Přinesli ho sem lidé, kteří viděli, jak jej matka nese přes cestu a přitom ji přejelo auto. Bez ní neměl téměř žádnou šanci na přežití," prozradil k osudu malé vydry Ondřej Csik, vedoucí Záchytné stanice pro handicapovaná zvířata v Pateříně ležící na půli cesty mezi Litovlí a Bouzovem.

Ve stanici se Vikyho ujalo hned několik opatrovníků. Jako první padl do oka bengálské kočce, která ho okamžitě vzala za svého.

„Naše kočka měla vlastní kotě, které je stejně staré jako Viky. Okamžitě ho přijala jako své druhé mládě a začala ho kojit. Samozřejmě jsme ho museli přikrmovat. Vstávali jsem k němu každou hodinu a stříkačkou ho krmili speciálním mlékem,"vysvětlil Ondřej Csik.

Dnes už má vydří kluk osm týdnů a něco kolem kila a půl. Svého kočičího sourozence několikrát předrostl, ale co do roztomilosti si s ním v ničem nezadá.

„Je to obrovský mazel a vynucuje si pozornost. Když ho člověk začne hladit, už se ho nezbaví. Odchovávali jsme už různá zvířata, ale vydra je něco zvláštního. Je to neskutečně vitální a inteligentní tvor, který k vám přimkne stejně jako štěně," uvedl Ondřej Csik.

Pomazlit se a chránit

Kromě mléka už si Viky dává i další dobroty. K oblíbeným položkám na jeho jídelníčku patří ryby a také všechny druhy masa. Sníst toho však bude muset ještě spoustu, protože jeho dospělí příbuzní ve volné přírodě váží kolem dvanácti kilo.

„Vydra je vynikající lovec. Dokáže sníst pstruha, kachnu, drobné ptáky i žábu. I to je jeden z důvodů, proč patří mezi velmi ohrožené druhy. Když ji rybáři vidí u rybníka nebo vodní plochy, velmi často ji zabijí," vysvětlil Ondřej Csik.

Viky už se do volné přírody nevrátí. Díky své fixaci na lidi by bez nich nepřežil.

Čeká na něj jiný záslužný úkol, a to osvěta při ochraně těchto krásných tvorů.

„Chceme, aby si lidé uvědomili, jak důležité je vydry chránit a přestat je střílet jako škodnou. Každý, kdo k nám přijde, se s ním může pomazlit a budeme Vikyho brát také na různé přednášky a besedy do škol," nastínil na závěr Vikyho výjimečný životní úkol vedoucí Záchytné stanice pro handicapovaná zvířata Ondřej Csik.