Mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) Martin Švanda potvrdil, že ÚHOS obdržel podněty od DSA a již se jimi zabývá. 

„Od minulého týdne tady máme celkem dva návrhy a jsou zahájena dvě správní řízení," sdělil.

Kdy se dá očekávat rozhodnutí, lze jen odhadovat. „Průměrná doba na rozhodnutí je 30 dní, ale může být i kratší," dodal.

Na závěr (ÚHOS) čeká ministerstvo zdravotnictví, které zatím nemůže uzavřít smlouvu s vítězem.

„Musíme vyčkat na rozhodnutí ÚHOS, jinou možnost ani nemáme," sdělil mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

"Hrubá neznalost leteckých předpisů"

Důvody, pro které rozhodnutí zadavatele veřejné zakázky (ministerstvo – pozn. red.) napadla neúspěšná DSA, podle místopředsedy představenstva společnosti Daniela Tučka spočívají v tom, že zadavatel podle něj při posuzování nabídek nerespektoval vlastní zadávací podmínky.

„A svými neodbornými závěry vybral vítězné nabídky v rozporu se zákonem. Prokázal zejména hrubou neznalost civilních leteckých předpisů," prohlásil Tuček.

Ministerstvu vzkázal, že má možnost kdykoliv, i po podání návrhů na ÚOHS, přijmout opatření.

„A to v té podobě, že zruší rozhodnutí o výběru i všechny úkony komise a provede nové objektivní posouzení nabídek, což je stav, kterého se domáháme," vysvětloval Tuček.

Na ÚHOS se společnost obrátila poté, co její námitky ministerstvo odmítlo.

„Vítězem veřejné zakázky v Olomouci je ATE," uvedl po posouzení námitek mluvčí Šticha.

ATE: Jsme připraveni létat v plném nasazení

DSA doposud létala ze čtyř stanovišť, a nově by měla sloužit záchranářům ve dvou regionech. Kritizovala, že Slováci nemají dostatečně kvalitní vrtulníky.

Augusty 109 K2, které ATE nabídla, nejsou podle DSA plně certifikované v kategorii A, a tedy nesplňují podmínky výběrového řízení.

„Můžeme ujistit, že jsme připraveni a schopni vykonávat LZS v plném nasazení, a to na základě splnění všech požadovaných kritérií a podmínek, které byly stanovené v zadávací dokumentaci," sdělila ve středu Olomouckému deníku mluvčí ATE Zuzana Hopjaková.

V regionu doposud létá Alfa-Helicopter. Ta do tendru nešla. Ohlásila, že končí činnost.

Ministerstvo zdravotnictví, které leteckou záchranku platí, vypsalo soutěž na šest základen na dobu čtyř let.

Zbylé základny bude provozovat armáda a policie.