„Máme z toho velkou radost. Já, jako investor, všichni co v Telegraphu pracují, Lukáš Blažek a jeho kolektiv ze Studia Ječmen, protože je to primárně cena za architekturu a tito architekti si ocenění zaslouží,“ reagoval na nominaci zakladatel uměleckého centra Telegraph Robert Runták.

„Konkurence byla letos obrovská a už postup mezi 29 realizací je velký úspěch. Uvidíme, co bude dál, zda máme reálnou šanci vyhrát nějakou cenu,“ dodal.

Umělecké centrum vzniklo v roce 2019 v budově bývalé továrny na telefony a telegrafy nacházející se nedaleko hlavního vlakového nádraží. Industriální budova poskytuje prostor galerii, coworkovému hubu, loftu, rezidenci pro umělce či kavárně.

Britský architekt Robert Bishop je autorem obchodního centra Šantovka v Olomouci, podílí se na projektu jeho dostavby i designu chystané výškové budovy Šantovka Tower
Architekt Bishop o podobě druhé Šantovky i věži: Zaslouží si dominantu

Práci českých architektů tradičně hodnotí sedm erudovaných zahraničních expertů, kteří letos vybírali z 201 přihlášených staveb takové realizace, které podle České komory architektů vykazují vysoké estetické a technické kvality a zároveň vhodně komunikují s okolím a mají společenský přínos.

Architekt Adam Rujbr je mimo jiné autorem moderní novostavby II. interní kliniky ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Architekt Rujbr chystá v Olomouci další stavby. Budova má pomáhat léčbě, říká

Mezi přihlášenými stavbami z Olomouckého kraje, které mezinárodní porotci neposlali do užšího výběru, byly Hemato-onkologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc, Park Okružní v Prostějově, rekonstrukce olomoucké radnice, rekonstrukce a nástavba vily ve Wellnerově ulici v Olomouci a úprava objektu obecního úřadu Hluchov na Prostějovsku.

Galerie: Park Okružní v Prostějově 

Nejvíce nominovaných realizací je letos v Praze a Zlínském kraji, vždy po pěti. Čtyři zástupce pak má shodně Liberecký, Jihočeský a Pardubický kraj, dva kraj Středočeský. S jednou stavbou se do výběru dostaly kraje Vysočina, Ústecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Jihomoravský.

„Jméno držitele hlavní ceny i ostatních finalistů se veřejnost dozví v listopadu na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín,“ avizovala mluvčí České komory architektů Tereza Zemanová.

Více informací o proměně bývalé olomoucké továrny a jejím současném využití na www.telegraph.cz