Ještě před pár týdny byla pro Veroniku Oháňkovou procházka s kočárkem po Hnojicích na Šternbersku pohodová.

Od uzavření silnice, která vede ze Šternberku přes Babice, Mladějovice a Újezd do Uničova, je ale vše jinak.

„Doprava tady skutečně narostla. Je to hodně nepříjemné, hlavně kvůli dětem. Všechno jezdí přes nás," poznamenala mladá maminka z Hnojic.

Hlavní tah mezi Šternberkem a Uničovem se bude postupně opravovat až do podzimu.

Přitom náhradní trasa, která přes Hnojice vede, je také ve velmi špatném stavu.

Poté, co skončí práce na cestě mezi Šternberkem a Uničovem, ji však čekají jen dílčí opravy. Kompletní rekonstrukce sice v plánu je, zatím však na ni nejsou peníze.

Nepříjemný nával dopravy prožívají od konce března také obyvatelé Lužic, Žerotína a Újezdu.

„Rozhodně nejsem jediná, komu to vadí. Problémem také je, že jsou uzavřené Pňovice, takže přes nás jezdí i další řidiči," řekla Veronika Oháňková.

Dvě objížďky

Průtah Pňovicemi má být hotový až v létě. Rozsáhlá oprava silnice, která je ve špatném stavu a nesplňuje současné parametry, se má totiž dělat na dvě části a potrvá až do jara příštího roku.

V první etapě, která bude trvat do konce roku, budou dělníci spravovat části silnice mimo obce, od podzimu se přidají také práce uvnitř zástaveb.

Mnozí motoristé jsou však přesvědčení, že by bylo vhodnější opravit spíš trasu, přes kterou nyní objížďky vedou.

„Tahle silnice je mnohem v horším stavu. Jednak je úzká, takže dvě auta mají co dělat, aby se vyhnula. Od středu je silnice vyboulená a krajnice jsou naopak snížené a nezpevněné. A je samozřejmě plná děr. Její oprava je teda rozhodně namístě," poznamenal například řidič Jiří Šrámek.

I když jsou si pracovníci krajského úřadu neutešeného stavu silnice, přes kterou nyní objížďka vede, vědomi, na velkou rekonstrukci se zatím kraj nechystá.

Jak potvrdil Miroslav Kubín, vedoucí odboru investic a evropských programů, lidé v Hnojicích, Lužicích i Žerotíně se dočkají jen nejnutnějších oprav.

„V rámci vyčleněných finančních prostředků dojde po zprovoznění opravené silnice ze Šternberku do Uničova k nejnutnějším opravám objízdných tras," sdělil Miroslav Kubín.

Větší rekonstrukce se plánuje až do dalších let. Vše závisí na schválení potřebných peněz.

„Předpokládáme, že ještě v letošním roce by mohla být zahájena projektová příprava," odhadl Miroslav Kubín.