Podle majitelů husích farem na Olomoucku zájem o opeřence každým rokem stoupá. I letos poptávka převyšovala nabídku.

Chov drůbeže v Nové Dědině u Uničova začal přijímat objednávky v červnu. Husa bílá je zde hlavním produktem.

“Zájem byl jako vždy obrovský. Do dnešního dne jsme prodali zhruba 1500 kusů, lidé volají i na poslední chvíli. Cena za kilo je stejná jako loni, tedy 150 korun,“ prozradil chovatel Daniel Malík.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na víno, dobroty i lampiony

Zájem byl také o takzvané mulardy, křížence kachny pekinské a pižmové, kterým se lidově přezdívá husokachny. Z Nové Dědiny jich na pekáč zamíří zhruba 1200.

Zbyněk Opatrný z husí farmy v Tovačově zaznamenal první zájem lidí v červenci, stovky kusů drůbeže začal vybíjet v září.

„Objednávky letos opět o něco vzrostly. Mám vyprodáno,“ řekl chovatel, jehož farma nese značku Haná regionální produkt a z podzimní výstavy na Floře Olomouc si odnesla ocenění Výrobek Olomouckého kraje.

Populární je celonoční pečení

Pro Opatrného je nejdůležitější domácí chuť pečínky, za čímž stojí zejména správné krmení. Zatímco někde živí husy krmnými směsi 2 měsíce, on svému chovu dopřává po dobu 5 měsíců dostatek zelené trávy, obilí, pivovarského mláta a cukrové řepy.

Důležité je však i zpracování masa.

„Dříve kuchaři dávali přednost krátkodobému pečení při vysoké teplotě, dnes je běžné celonoční pečení při nižších teplotách. Těch variant a receptů je nespočet. Důležité je, aby maso zůstalo křehké a šťavnaté,“ tvrdí Václav Forman z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Dle chuti je možné husu naplnit třeba jablky, což je jeden z nejoblíbenějších receptů. Chybět nesmí knedlík a zelí, nejlépe červené.

Jesenická lyžařská magistrála.
Běžkařská Jesenická magistrála mění trasu. Přišla o sníh i stromy

Mladá vína z Hané

Ke svatomartinské huse patří mladé víno. Poprvé ho nabízí například Oldřich Palička. Vinohrad v Odrlicích, které jsou součástí obce Senice na Hané, začal obhospodařovat před pěti lety, letos na jaře vinici rozšířil o čtyři odrůdy. K příležitosti 11. listopadu zvolil odrůdu Solaris. Víno prodává jen rodině a přátelům.

„Mladá vína by měla být lehčí než ostatní, mírně šumivá,“ vysvětlil.

Konkrétní tip, jaké zvolit 11. listopadu, nemá. Sám dává přednost odrůdám Müller a Ryzlink.

„Chutě jsou individuální. Vždycky je ale lepší kupovat sudy nebo lahve u regionálních pěstitelů, obchody nabízejí všechno možné a chtějí za to nehorázné peníze. Víno v hodnotě 50 korun pak třeba prodávají za 170 korun,“ řekl.

Jedno z největších vinařství v kraji, Vinum Predmostensis v Přerově, pěstuje vinné révy už od roku 2007.

Na produkci svatomartinských vín se však nezaměřuje. Vladimír Matela ze Sobíšek na Přerovsku také nedělá klasická svatomartinská vína, která musí projít křtem, ale zaměřuje se na mladá vína.

Ty prodává v restauracích, hotelech a vinotékách zejména na jižní a střední Moravě, ale i v Praze.

Sázení vinné révy v Odrlicích u Senice na Hané
Hanácké víno. Za Olomoucí rozšiřují vinohrad, sází přes tři tisíce hlav
Vladimír Matela, vinař ze Sobíšek na Přerovsku
Přívlastková vína ze Sobíšek? Učil jsem se pokus-omyl, říká Vladimír Matela

Bez sněhu, spíš s deštěm

Svátek svatého Martina má mnoho lidí spojeno s příchodem zimy. Na bílém koni ale ani letos Martin nepřijede.

Dle meteorologické předpovědi bude neděle v Olomouckém kraji spíše deštivá, teploty přes den vyšplhají ke 13 stupňům Celsia.