V naší galerii najdete vybraná menu z podniků v Olomouci a okolí, kde si můžete husí specialitu objednat.
Pokud vlastníte restauraci a v seznamu zatím nejste uvedeni, zašlete svou nabídku na email: ondrej.dluhi@denik.cz, rádi ji do přehledu přidáme.

Restaurace U Anči. Den okének v Olomouci, 7. listopadu 2020
Den okének v Olomouci. Krachem je ohrožena polovina podniků

Olomouc: okno i rozvoz

Pochutnat si na tradiční dozlatova vypečené huse se zelím a knedlíkem mohou také letos obyvatelé hanácké metropole. Tentokrát však budou Svatomartinské hody kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem probíhat jinak než v předchozích letech.

Posezení v restauracích se skupinkou přátel sice nebude možné, ale nic nebrání tomu objednat si slavnostní menu v oblíbeném podniku a vychutnat si je doma s nejbližšími členy rodiny.

Bradlo, 8. listopadu 2020
Bradlo lákalo i v mlze, na vyhlídce na skále bylo těsno. Podívejte se

Kolik za ty dobroty?

Od středy 11. listopadu bude Svatomartinskou husu nabízet ve výdejním okénku Hanácká hospoda.

Menu za 290 korun zahrnuje husí kaldoun se zeleninou a domácími nudlemi a hlavní chod. Tím je konfitované husí stehno s kaštanovou nádivkou, červeným zelím s brusinkami, bílým zelím s jablky a variace knedlíků. Majitel podniku Jaromír Cekota doporučuje, aby si zájemci menu předem telefonicky objednali.

„Svatomartinská husa je u nás už tradicí a pro naše hosty vždycky byla příjemným zážitkem a posezením s přáteli. Letos, kdy musíme mít hospodu zavřenou, je to spíše akce pro každého, komu se doma nechce vařit. Určitě budeme husu nabízet i v pátek a až do vyčerpání zásob také o víkendu,“ ujistil Jaromír Cekota.

Husí menu bude po celý týden vařit hostinský pivovar Moritz. Výdej je možný u okénka pivovaru nebo lze využít rozvoz, který je po městě zdarma.

V ceně 249 korun je polévka a pečené husí stehýnko s červeným a bílým zelím, domácím hrnkovým knedlíkem a slovenskými lokšemi.

„Porcí bude dostatek, menu si stačí ráno po deváté hodině objednat a pak vyzvednout. Kdo bude chtít, tomu jídlo přivezeme až domů nebo do kanceláře,“ řekl provozní hostince Leoš Vokál.

Bistro Hloučela na okraji Prostějova servíruje občerstvení s posezením i alkoholický punč s  sebou. 6. listopadu 2020
Vánoční punč v letním bistru? Nouzový stav donutil podnikatele k činu

Předkrm i dezert

Na svátek Svatého Martina se připravuje také restaurace U Rytíře, která nabídne husí speciality ve středu a ve čtvrtek. U výdejního okénka bude k mání husí kaldoun s masem, zeleninou a těstovinami za 39 korun a vykostěná pečená husa s červeným a bílým zelím doplněná houskovým, karlovarským a bramborovým knedlíkem za 199 korun. V ceně již jsou zahrnuty boxy na přepravu jídla.

„Budeme mít k dispozici také porce navíc, ale přesto doporučuji raději si předem zavolat a jídlo si rezervovat. Husu budeme nabízet z výdejního okénka, rozvoz zatím neprovozujeme,“ sdělil vedoucí Jaroslav Losert.

Velký výběr Svatomartinských dobrot nabídne už od pátku 6. listopadu až do neděle 15. listopadu restaurace U Červeného volka.

Podnik připravil husí paštiku s játry, mandlemi, brusinkami a bagetkou za 95 korun. Jako hlavní chod je na jídelníčku pomalu pečené husí stehýnko s červeným zelím s jablky a houskovým a bramborovým knedlíkem za 299 korun nebo husí roláda plněná masovou fáší s houbami, husími játry a podávaná se šťouchanými brambory s cibulkou za 199 korun.

Třetí na výběr je konfitované husí prsíčko s dýňovým pyré a gratinovanými brambory za 299 korun. Jako sladká tečka bude v nabídce jablečný závin s vanilkovým krémem za 49 korun.

„Porcí máme připraveno dost. Svatomartinskou husu budeme od dvou porcí rozvážet po městě zdarma. Kdo bude mít zájem, může si předem domluvit přesný čas a vyzvednout si ji u našeho výdejního okénka,“ nabídla servírka Michaela Zdražilová.