V naší galerii najdete vybraná menu z podniků v Olomouci a okolí, kde si můžete husí specialitu objednat.
Pokud vlastníte restauraci a v seznamu zatím nejste uvedeni, zašlete svou nabídku na email: ondrej.dluhi@denik.cz, rádi ji do přehledu přidáme.
Olomouc: okno i rozvoz
Pochutnat si na tradiční dozlatova vypečené huse se zelím a knedlíkem mohou také letos obyvatelé hanácké metropole. Tentokrát však budou Svatomartinské hody kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem probíhat jinak než v předchozích letech.
Posezení v restauracích se skupinkou přátel sice nebude možné, ale nic nebrání tomu objednat si slavnostní menu v oblíbeném podniku a vychutnat si je doma s nejbližšími členy rodiny.
Kolik za ty dobroty?
Od středy 11. listopadu bude Svatomartinskou husu nabízet ve výdejním okénku Hanácká hospoda.
Menu za 290 korun zahrnuje husí kaldoun se zeleninou a domácími nudlemi a hlavní chod. Tím je konfitované husí stehno s kaštanovou nádivkou, červeným zelím s brusinkami, bílým zelím s jablky a variace knedlíků. Majitel podniku Jaromír Cekota doporučuje, aby si zájemci menu předem telefonicky objednali.
„Svatomartinská husa je u nás už tradicí a pro naše hosty vždycky byla příjemným zážitkem a posezením s přáteli. Letos, kdy musíme mít hospodu zavřenou, je to spíše akce pro každého, komu se doma nechce vařit. Určitě budeme husu nabízet i v pátek a až do vyčerpání zásob také o víkendu,“ ujistil Jaromír Cekota.
Husí menu bude po celý týden vařit hostinský pivovar Moritz. Výdej je možný u okénka pivovaru nebo lze využít rozvoz, který je po městě zdarma.
V ceně 249 korun je polévka a pečené husí stehýnko s červeným a bílým zelím, domácím hrnkovým knedlíkem a slovenskými lokšemi.
„Porcí bude dostatek, menu si stačí ráno po deváté hodině objednat a pak vyzvednout. Kdo bude chtít, tomu jídlo přivezeme až domů nebo do kanceláře,“ řekl provozní hostince Leoš Vokál.
Předkrm i dezert
Na svátek Svatého Martina se připravuje také restaurace U Rytíře, která nabídne husí speciality ve středu a ve čtvrtek. U výdejního okénka bude k mání husí kaldoun s masem, zeleninou a těstovinami za 39 korun a vykostěná pečená husa s červeným a bílým zelím doplněná houskovým, karlovarským a bramborovým knedlíkem za 199 korun. V ceně již jsou zahrnuty boxy na přepravu jídla.
„Budeme mít k dispozici také porce navíc, ale přesto doporučuji raději si předem zavolat a jídlo si rezervovat. Husu budeme nabízet z výdejního okénka, rozvoz zatím neprovozujeme,“ sdělil vedoucí Jaroslav Losert.
Velký výběr Svatomartinských dobrot nabídne už od pátku 6. listopadu až do neděle 15. listopadu restaurace U Červeného volka.
Podnik připravil husí paštiku s játry, mandlemi, brusinkami a bagetkou za 95 korun. Jako hlavní chod je na jídelníčku pomalu pečené husí stehýnko s červeným zelím s jablky a houskovým a bramborovým knedlíkem za 299 korun nebo husí roláda plněná masovou fáší s houbami, husími játry a podávaná se šťouchanými brambory s cibulkou za 199 korun.
Třetí na výběr je konfitované husí prsíčko s dýňovým pyré a gratinovanými brambory za 299 korun. Jako sladká tečka bude v nabídce jablečný závin s vanilkovým krémem za 49 korun.
„Porcí máme připraveno dost. Svatomartinskou husu budeme od dvou porcí rozvážet po městě zdarma. Kdo bude mít zájem, může si předem domluvit přesný čas a vyzvednout si ji u našeho výdejního okénka,“ nabídla servírka Michaela Zdražilová.